Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Jak wybrać dobre jajka?

Aby wybrać dobre jajka powinniśmy wiedzieć co oznacza symbol, który się na nich znajduje. Stempel na jajku mówi nam przede wszystkim o sposobie  chowu kur, od których ono pochodzi.

Jajka produkowane w Polsce ostemplowane są 11 znakowym kodem, który ma postać X-YY-AABBCCDD np. 0-PL-10171302.

Najważniejsza jest pierwsza cyfra X, która oznacza:

0 - chów ekologiczny (kury wolnowybiegowe, karmione jedynie naturalnymi produktami, które mają możliwość przebywania na świeżym powietrzu, zaspokajać swoje naturalne potrzeby. Kury poruszają się swobodnie dzieki czemu mają mocniejsze kości. Mogą korzystać z grzęd, wybierać miejsca gniazdowania)

1 - chów wolnowybiegowy (kury w ciągu dnia mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu, zwykle pokrytego roślinnością)

2 - chów ściółkowy (kury trzymane są w budynkach, gdzie maksymalne zagęszczenie wynosi 25 ptaków na m². ptaki mają dostę do skrzynek z gniazdami, pożywienia i wody. Sciółka znajduje się na najniższym poziomie)

3 - chów klatkowy (kury cały czas znajdują się w klatkach. Podłoga klatki wykonana jest z siatki drucianej a sama klatka wyposażona jest w sprzęt do karmienia, pojenia i zbierania jaj)

Pozostałe liczby kodu X-YY-AABBCCDD to oznaczenia producenta jaj (weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta).

YY - kraj pochodzenia (PL dla Polski)

AA - kod województwa

BB- kod powiatu

CC - kod zakresu działalności

DD - kod fermy w danym powiecie

 

Starajmy się unikać jajek oznaczonych numerem 2 i 3, wybierajmy te zdrowsze, bardziej wartościowe jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu (klasa 1) a najlepiej sięgajmy po jajka z chowu ekologicznego oznaczonego numerem klasy 0.

Szczególnie polecamy Państwu jajka od kur zielononóżek. Kura zielononóżka jest polską rasą, która świetnie czuje się na wolnym wybiegu, nie nadaje się do chowu klatkowego.

Jajka od kur zielononóżek mają jasną barwę i charakteryzują się niską zawarością cholesterolu, nawet 30% w porównaniu do inncy jajek. Posiadają wiele odżywczych składników takich jak aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę D, witaminę K, witaminę A oraz wiele mikroelementów takich jak: potas, siarka, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo. Dzieki temu jajka te zaliczają się do wysokiej jakości żywności.

Jak wybrać dobre jajka?