Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Kozie mleko i jego przetwory

Moda, smak czy właściwości?
Co sprawia, że wyroby z mleka koziego są coraz bardziej popularne? Warto odpowiedzieć sobie na to pytanie poznając je nieco lepiej.

 

Skład

Skład mleka koziego zbliżony jest do kobiecego. Dzięki temu jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Mleko kozie jest jednak bogatsze w składniki mineralne. Zawiera więcej wapnia, potasu, fosforu, a także witamin A1, B1, B2, PP i C, korzystnie wpływa m.in. na przyspieszenie przemiany materii. W serze kozim natomiast znajduje się duża ilość łatwo przyswajalnego żelaza.

 

Właściwości

Wyjątkową cechą produktów kozich jest całkowity brak metali ciężkich w składzie. Koza jako jedyny, udomowiony przeżuwacz skutecznie filtruje i izoluje wszystkie te zanieczyszczenia. Dzięki charakterystycznej, wyłącznej dla siebie florze bakteryjnej (podobnej do spotykanej w jogurtach) produkty kozie skuteczniej od innych odkwaszają nasz organizm.

 

Dietetycy zachwycają się natomiast strukturą białka i tłuszczu koziego napoju. Tłuszcz w nim zawarty ma budowę drobnych kuleczek tworzących emulsję, co ułatwia jego trawienie i przyswajanie w jelicie cienkim. Kozie mleko jest przez nasz organizm naturalnie homogenizowane. Oznacza to, że obniża ono poziom cholesterolu we krwi.

 

Prof. Wagner z Uniwersytetu w Gissen dowiódł, że tam, gdzie hodują kozy, występuje mniejsza liczba zachorowań na raka. Ludy z rejonów Bałkanów i Kaukazu chwalą się natomiast, że to dzięki koziemu mleku cieszą się długowiecznością, witalnością i sprawnością umysłową do późnej starości. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie zaliczyli kozie mleko do żywności funkcjonalnej, czyli do produktów, które poza funkcją odżywczą mają także działanie prozdrowotne.

 

Kto powinien spożywać?

Mleko kozie może być alternatywą dla dzieci i dorosłych cierpiących na tzw. skazę białkową, gdyż  białko mleka koziego ma znikomą zawartość kazeiny, która jest głównym czynnikiem uczulającym w mleku krowim. Dzięki swoim właściwościom kozie mleko służy także osobom starszym, rekonwalescentom, chorym na astmę, schorzenia płucne i owrzodzenia żołądka. Popijają je również pacjenci na oddziałach nowotworowych i ze zdiagnozowanym stwardnieniem rozsianym.

 

Jak smakuje?

Smak koziego mleka jest lekko słodkawy, delikatny z charakterystyczną, kozią "nutą", praktycznie bez zapachu lub z lekkim aromatem. Producenci chętnie wykorzystują cudowne właściwości koziego mleka, oferując oprócz koziego mleka czy sera również pyszne jogurty, które serdecznie  Państwu polecamy!

Kozie mleko i jego przetwory