Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Lody

Lodowa pokusa

Słodkie przyjemności mają jedyną w swoim rodzaju siłę, która przyciąga do nich swoich degustatorów niemalże każdego dnia. Wyróżnia je nieograniczona ilość dodatków, smaków, fantazja kolorów i przyjemne zimno. Jednak co tak naprawdę zwabia nas do pysznych, barwnych i czarujących smaków lodów?

Produkowane z mleka, naturalnych barwników, czekolady i prawdziwych owoców, które są bogactwem witamin i minerałów, lody są bardzo zdrowe i dostarczają mnóstwo potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania energii. Te, które są z prawdziwej czekolady, sprzyjają wywarzaniu endorfin, która odpowiada za nasze doskonałe samopoczucie.

Kiedy próbujemy zmrożonych lodów, to do każdej komórki naszego organizmu natychmiast dociera informacja o przyjemnym ochłodzeniu. Nie łatwo z takiego doznania zrezygnować, tak więc sięgamy po nie za każdym razem, kiedy tylko odczuwamy taką potrzebę.

Lodowa kraina latem…

Kiedy wzrasta temperatura na zewnątrz, wszyscy poszukujemy miejsca, w którym będziemy mogli schłodzić się słodkim i pysznym smakiem lodów. Każdy ma także swoje ulubione smaki, które wybiera z zamkniętymi oczami, a że jest w czym smakować, to kolejki po lody czasami są ogromne. Kiedy trudno nam się zdecydować na jeden ulubiony smak, to bez poczucia winy kupujemy kilka rodzajów. I całkiem słusznie. Lody zawierają wapń, który chroni i wzmacnia kości, i jest sprzymierzeńcem w spalaniu tkanki tłuszczowej. Wystarczy, że zrezygnujemy z dodatkowej posypki, wafelków, syropów czy czekolady, a przestaniemy martwić się o linię i zaczniemy eksperymentować z nowymi smakami. Zwłaszcza, że lody owocowe są niskokaloryczne. Aby podczas upałów lody nam nie zaszkodziły, musimy pamiętać o ich powolnej degustacji. Ma to swoje dwie zalety. Nasz organizm nie dozna szoku termicznego, a pyszna słodycz, będzie wolno syciła swoim smakiem nasze podniebienia.

… i zimą

Nie ma wątpliwości, że w letnim słońcu lody smakują inaczej, są bardziej apetyczne i oczywiście spełniają inną rolę. Jednak po lody powinno się sięgać także zimą. Wtedy hartujemy nasz organizm, a w przypadku infekcji, wspomagamy układ immunologiczny w jej zwalczaniu. Kiedy chorujemy na anginę lub mamy zapalenie gardła, to powinniśmy zrobić sobie okład z zimnych lodów. Przyjemny chłód na pewno ukoi bolące miejsce. Kiedy obniżamy temperaturę gardła, to przyczyniamy się do szybszej regeneracji uszkodzonej przez chorobę śluzówki.

Kto powinien jeść lody

Lody są oczywiście dla wszystkich! Jednak ze względu na sporą ilość wapnia nie powinny z nich rezygnować dzieci. Wapń korzystnie wpływa na zęby i jest podstawowym budulcem kości. Powinny je także spożywać osoby starsze, u których wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Dedykowane są również osobom stosującym diety odchudzające, które na co dzień, rezygnują ze słodkich przyjemności. Teraz już nie muszą. Wapń wyzwala w naszym organizmie produkcję enzymów, które przyspieszają spanie tłuszczu.

„Odsterowywacz”

Kiedy dopada nas przygnębienie, mamy złe samopoczucie i jest nam smutno, warto wybrać się do ulubionej lodziarni po naturalne lekarstwo na stres i chandrę. Słodkie lody uwalniają nasze zmysły, dzięki którym smakujemy, widzimy i czujemy. Świadomość, że mamy pyszne kąski w dłoni,  uruchamia także zmysł dotyku. Delektując się ulubionym smakiem lodów, możemy oddać się wspomnieniom z beztroskiego dzieciństwa, a to już tylko maleńki krok do poprawy nastroju. Według badań i opinii psychologów jest to bezpieczny, najlepszy i najszybszy zabieg, który wspomaga usuwanie złego samopoczucia, a nawet może zapobiec wczesnym stanom depresyjnym. Tak więc kosztując kolorowe, zmrożone lody, możemy jednocześnie czerpać przyjemności z poszukiwania kolorów w otaczającej nas rzeczywistości. 

Trochę lodowej historii na koniec

Tę trudną do opanowania przyjemność jedzenia lodów, sprowadził do nas najprawdopodobniej znany podróżnik Marco Polo. Według legend, wykradł on tajną recepturę mieszkańcom Chin i w ten sposób trafiła ona do Włoch i do Europy. Pierwotnie do produkcji lodów używano miodu, cynamonu, owoców i wina, a mleko zastępowano zwykłą wodą. Proces zamrażania został oficjalnie odkryty przez Giambattistę della Porta w XVI wieku. Dało to początek lodom wodnym i owocowym sorbetom. Później na plan pierwszy wkroczyła niezwykle kaloryczna śmietana, a jeszcze później mleko. 

Próbowane dzisiaj lody o dziwnych nazwach i przeróżnych smakach nie powinny nikogo dziwić. Równie finezyjnie nazywane były lody, o których można przeczytać książce dotyczącej sztuki robienia lodów, która została napisana przez paryskiego cukiernika w 1768 roku. Znajdziemy tam lody o smaku kwiatu pomarańczy, fiołkowe, o smaku różanym, migdałowym, orzechowe (włoskie i laskowe), pistacjowe, szafranowe, kawowe, karmelowe, goździkowe, a nawet egzotyczne owoce tropikalne.

Lody w Jem Co Dobre

Po swoją porcję pysznej ochłody można się także wybrać do Jem Co Dobre - naszego sklepu ze zdrową żywnością przy Trawowej 55a we Wrocławiu. Serwowane tu lody wytwarzane są według tradycyjnej receptury i naturalnym sposobem. Warto wiedzieć, że zawierają inulinę, pasty własnej produkcji, świeże owoce, prawdziwą wanilię, orzechy, witaminy i minerały. Nie zawierają natomiast konserwantów, sztucznych aromatów, barwników oraz szkodliwych dla zdrowia utwardzonych olejów roślinnych. Każdego dnia zapraszamy po świeża porcję i ulubiony smak! :)