Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Olej kokosowy - sekret zdrowia i urody

Olej kokosowy wytwarzany jest z owocu palmy kokosowej, która w sanskrycie nazywana jest „kalpa vriksha”, co oznacza „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”. W języku malajskim nazywa się ją „pokok seribu guna”, czyli „drzewo tysiąca zastosowań”. Filipińczycy znają ją jako „drzewo życia”, a jej poszczególne części mają wiele zastosowań.

 

PALMA KOKOSOWA

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji  lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Drzewo to rozprzestrzeniło się po całym świecie dzięki temu, że jego orzech może przepłynąć wiele tysięcy kilometrów, nie tracąc przy tym zdolności do kiełkowania. Obecnie jest najczęściej spotykaną palmą gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.

Palma kokosowa dorasta do trzydziestu metrów wysokości, a jej liście mogą osiągać od czterech aż do sześciu metrów długości. Drzewo to w ciągu roku może dać nawet do 75 owoców. Użyteczne są nie tylko jej owoce, ale i inne części palmy kokosowej. Włókno kokosowe wykorzystuje się do wytwarzania lin oraz pędzli. Kłodzina oraz liście mają zastosowanie w budownictwie, natomiast skorupy są dobrym źródłem węgla drzewnego.

 

ORZECH KOKOSOWY

Kokos jest potocznie nazywany orzechem, lecz z botanicznego punktu widzenie owoc ten jest pestkowcem. Ma on kształt okrągły lub lekko jajowaty o długości około 25 cm. Może osiągać wagę nawet do 2,5 kilograma.

Kokos jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle wartościowy. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników, takich jak nasycone kwasy tłuszczowe i cukry, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, żelazo, potas i witaminy B2, B6, C i E.

Miąższ kokosa jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się głównie z łatwo przyswajalnych, nasyconych kwasów tłuszczowych. We wnętrzu owocu znajduje się sok zwany mlekiem kokosowym. Powstaje on w procesie wielokrotnej naturalnej filtracji, podczas długiej drogi z gleby, poprzez pień, aż do owocu. Płyn ten nie zawiera zatem zanieczyszczeń i jest całkowicie sterylny, aż do momentu otwarcia orzecha.

Sok z młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak osocze ludzkiej krwi. Sok kokosowy zawiera więcej elektrolitów niż większość używanych przez sportowców napojów izotonicznych. Zawiera tez więcej potasu niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.

 

OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy zwany inaczej tłuszczem kokosowym, to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W sprzedaży najczęściej spotykany jest tłuszcz rafinowany, odkwaszany i wybielany, prawie bezzapachowy. Rzadziej spotykany jest olej tłoczony na zimno, pozostawiony jako naturalny z typowym, kokosowym zapachem. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25 °C przybiera  postać białego tłuszczu, nazywanego masłem kokosowym.

Olej kokosowy w kuchni

Tłuszcz kokosowy dostarcza najzdrowszych tłuszczów oraz odznacza się niską kalorycznością. Jest on niezwykle trwały. Olej ten praktycznie nie ulega zepsuciu i nie jełczeje.

Olej kokosowy jest idealny do smażenia, gdyż znakomicie wchłania się w potrawy. Nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów.

Ze względu na swój delikatny aromat oraz neutralny smak, może być dodawany do wielu potraw. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Może z powodzeniem zastąpić masło. W płynnej postaci możemy go używać do sałatek, makaronu, ryżu, gotowanych warzyw lub deserów.

Olej kokosowy jest łatwo przyswajalny i pobudza przemianę materii. Tłuszcz ten nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.

 

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej ten ma działanie nawilżające. Może być stosowany zarówno na skórę, jak i na włosy. Nie tylko nawilża, lecz wnika w strukturę włosów, dzięki czemu stają się one bardziej miękkie, lśniące oraz mocne. Maseczki z dodatkiem tego oleju pomagają w walce z łupieżem oraz wzmacniają cebulki włosów, dzięki czemu zapobiegają ich wypadaniu.

Olejem kokosowym można z powodzeniem zastąpić oliwkę do masażu. Najlepsze efekty osiąga się wcierając go w wilgotną skórę tuż po kąpieli. Stosowany w ten sposób olej, zapobiega utracie nawilżenia skóry, zmiękcza ją, nawilża oraz delikatnie pielęgnuje. Dzięki zawartym w nim cennym składnikom odżywia naszą skórę i sprawia, iż wygląda ona promiennie i zdrowo.

Może być stosowany jako preparat do demakijażu oczu i twarzy, nawet przez osoby o delikatnej i wrażliwej cerze. Spowalnia starzenie się skóry, opóźnia powstawanie zmarszczek i zapobiega pojawianiu się plam na naskórku. Może być stosowany również przy atopowym zapaleniu skóry.

 

Olej kokosowy we współczesnej medycynie

Tłuszcz kokosowy jest coraz chętniej wykorzystywany w leczeniu i profilaktyce różnych schorzeń. Naukowcy na całym świecie od lat udowadniają jego wszechstronne zastosowanie. Może być on stosowany w przeziębieniu, w  działaniach profilaktycznych osteoporozy, czy w leczeniu cukrzycy polepszając wydzielanie insuliny.

Używany jest również do usuwania pasożytów takich jak tasiemiec, wszy lub drobnoustroje. Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Stosuje się go w profilaktyce przeciwnowotworowej, miażdżycowej oraz układu sercowego.

Olej ten chroni również przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
 

Olej kokosowy - sekret zdrowia i urody