Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Olej lniany - źródło kwasów Omega-3

Olej lniany znany jest od wieków. Był powszechnie stosowany już w starożytnej Grecji i Rzymie do celów leczniczych i kosmetycznych. W średniowieczu z jego tłoczenia słynęli Słowianie którzy używali go celów spożywczych, leczniczych i przemysłowych. Wraz z upowszechnieniem się upraw wydajniejszych gatunków roślin oleistych zaczął tracić na znaczeniu. W ostatnich latach wrócił do łask, gdy lepiej poznano wpływ kwasów Omega-3 na zdrowie człowieka.

 

JAK POWSTAJE

Olej lniany powstaje z nasion lnu zwyczajnego stosowanego jako środek leczniczy. Płaskie szaro-brązowe nasionka maja wielkość około 2-3 mm, a po zalaniu ich wodą stają się większe, ciemnobrązowe i pęcznieją, otaczając się śluzem. 

Olej lniany tłoczony jest „na zimno”. Oznacza to, że dojrzałe nasiona lnu są wyciskane mechanicznie bez podgrzewania. Dzięki temu wszystkie składniki zachowują swoją strukturę i bezcenne właściwości.  To ważne, bo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie produkuje samodzielnie, a są one niezbędne to prawidłowego funkcjonowania. Olej ma żółtawe zabarwienie, charakterystyczny, cierpki zapach i lekko orzechowy smak.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Olej lniany to produkt spożywczy który słynie z doskonałego bilansu kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów Omega-3, aż 50%. Ponadto kwas linolowy (Omega-6) 15%, kwas oleinowy (Omega-9) 17%, oraz nasycone kwasy tłuszczowe to 10%. Olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów Omega-3 niż olej z wątroby rekina.

Olej lniany zawiera lignany czyli fitoestrogeny o aktywności przeciwutleniaczy. Mają one właściwości przeciwnowotworowe. Siemię lniane zawiera ich nawet 700 razy więcej niż inne gatunki roślin. W składzie ma też cynk, flawonoidy, fitosterole, lecytynę i amigdalinę.

 

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU LNIANEGO

Brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organizmie wiąże się z wieloma schorzeniami, takimi jak: otyłość, cukrzyca, choroby serca, miażdżyca, arterioskleroza, depresja, alergie, stany zapalne, egzemy, choroba Alzheimera czy nowotwory.

Olej lniany bogaty w kwasy Omega-3 ma więc dobroczynny wpływ na wiele obszarów naszego organizmu:

 

Układ trawienny

Szczególny skład oleju lnianego wspomaga procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodować ich rozpuszczanie. Wzmacnia regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).

 

Układ nerwowy

Olej lniany stosuje się jako skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn. Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę. Kwas alfa-linolenowy(ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych.

 

Układ sercowo-naczyniowy

Kwas alfa-linolenowy obniża poziom trójglicerydów i "złego cholesterolu", hamuje agregację i adhezję płytek krwi. Kwasy z grupy Omega-3 powodują wzrost poziomu tzw. "dobrego cholesterolu". Dzięki temu olej lniany skutecznie przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej. Skutecznie zapobiegają one powtórnemu zawałowi serca oraz działają antyarytmicznie. Spożywanie oleju lnianego zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale i ryzyko nagłej śmierci w wyniku zatrzymania krążenia.

 

Zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych:

Wykazano, że kwasy Omega-3 mogą zahamować raka piersi, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów w innych organach. Umożliwia wytwarzanie w organizmie przeciwzapalnych prostaglandyn serii 1 i 3. Niski poziom tych związków jest jednym z głównych powodów występowania różnego rodzaju przewlekłych stanów zapalnych, w tym zapalenia stawów, zapalenia okrężnicy, jelita grubego itd. Składniki oleju lnianego zmniejszają ryzyko raka prostaty. 

 

Nadwaga i otyłość:

Olej lniany pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie. Zawarta o oleju Omega-3 może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamować powstawanie nowej. Wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.

 

Układ immunologiczny:

Składniki oleju wzmacniają układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały komórkowe.

 

Skóra, włosy i paznokcie:

Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany bywa używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność. Niedobór NNKT jest związany z występowanie różnego rodzaju chorób skóry, w tym m.in. egzemy i łuszczycy. Polecany dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało elastycznych, szorstkich. Kwasy Omega-3 aktywizują procesy likwidujące zgubne skutki nadmiernej ekspozycji na promienie UV na komórki naskórka (suchość, akantoza). Lignany zawarte w oleju lnianym hamują aktywność 5-alfa-reduktazy, enzymu uczestniczącego w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu, który powoduje łysienie u mężczyzn.

 

Zdrowie psychiczne:

Wspomaga leczenie depresji. Z Omega-3 produkowane są bowiem hormony szczęścia, tj. serotonina i dopomina.

 

JAK SPOŻYWAĆ?

Olej lniany ma specyficzny zapach i smak. Powinno się go spożywać na zimno, bezpośrednio lub jako dodatek do potraw. Nie można go smażyć ani gotować. Do potraw smażonych lub gotowanych można go dodać dopiero pod koniec obróbki cieplnej, tuż przed spożyciem.

Jednak najlepiej jest wchłaniany jest w postaci emulsji (majonezy, sosy) spożywanych razem z produktami wysokobiałkowymi. Idealna formuła to pasta dr Budwig powstała w wyniku dokładnego zmiksowania oleju lnianego i chudego twarogu.

Bardzo ważny jest też sposób przechowywania. Olej lniany tłoczony na zimno ze względu na nietrwałość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega  należy przechowywać w  temperaturze od 4°C do 10°C z ograniczeniem dostępu światła i powietrza, czyli w zamkniętej butelce z ciemnego szkła.

 

HISTORIA DR BUDWIG

Właściwości oleju lnianego były głównie doceniane przez medycynę naturalna, a ta jak wiadomo przez niektórych traktowana z przymrużeniem oka. Lekarze podchodzą do niej ostrożnie w obawie, że pacjenci przegapią moment gdzie konieczne jest leczenie środkami konwencjonalnymi. Olej lniany jest produktem który medycynę konwencjonalną i naturalną potrafi do siebie zbliżyć.  Przykładem na to jest historia Dr Budwig.

Dr Johanna Budwig była niemieckim biochemikiem i farmakologiem. Dożyła 95 lat, była 7 krotnie nominowana do Nagrody Nobla. Była wielkim autorytetem diety i jej wpływu na stan zdrowie.

Badała i leczyła chorych na raka. Analizowała krew ludzi chorych na raka i ludzi zdrowych. Zauważyła, że ludzie chorzy mieli zawsze niski poziom dwóch substancji we krwi (fosfatydy i lipoproteiny), gdy u ludzi zdrowych ich poziom był w normie. Odkryła, że krew ludzi zdrowych miała większy poziom Omega-3. Zaczęła poszukiwać kombinacji właściwych składników, które dostarczyłyby Omega-3 w postaci najbardziej przyswajalnej przez organizm ludzki. Tak zaczęła się jej przygoda z olejem lnianym. Stworzyła prostą metodę leczenia, bo opartą na przestrzeganiu określonej diety. Efekty leczenia były imponujące bo aż 90% chorych na raka leczonych przez Dr Budwig wróciła do zdrowia.

Dziś Jej metodą leczeni są chorzy na raka w Klinikach Medycznych w Australii i Hiszpanii oraz w Niemczech.

Olej lniany - źródło kwasów Omega-3