Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Woda kokosowa – pyszna i zdrowa!

Wybitny ekspert wody kokosowej dr Bruce Fife w swojej książce „Coconut Water for Health & Healing" stwierdził, że woda kokosowa to najzdrowszy napój na świecie.

Zanim jednak przejdziemy do konkretów - ważna informacja: Właściwości wody kokosowej zostały potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi.

 

Czym jest woda kokosowa?

Woda kokosowa to prawdopodobnie najbardziej zdrowy i naturalny napój na świecie. Kilka lat temu FAO (Food and Agriculture Organization) określiło wodę kokosową jako "naturalny napój izotniczny, który posiada ten sam poziom elektrolitów co nasza krew".

Woda kokosowa to delikatny płyn, który znajduje się wewnątrz młodego, zielonego orzecha palmy. Bardzo często zdarza się, że jest mylona z mlekiem kokosowym. Trzeba wiedzieć, że są to dwa całkowicie różne napoje, o zupełnie innych właściwościach.

Woda kokosowa to odżywczy, prawie całkowicie pozbawiony tłuszczu płyn, który rozkosznie chlupocze w młodym, zielonym kokosie. Po rozbiciu orzecha można zaobserwować, że jest to przezroczysta ciecz, niekiedy tylko delikatnie zabielona lub mętna.

Mleko kokosowe uzyskuje się natomiast w procesie ekstraktacji tłuszczu z miąższu owocu kokosowego. Jest ono śnieżnobiałe, gęste i bardzo tłuste, a przy tym wyróżnia się intensywnym kokosowym zapachem i aksamitną konsystencją.

 

Wartości odżywcze

Od najdawniejszych czasów ludzie poszukiwali eliksiru wiecznej młodości, zdrowia i urody. Nad jego pozyskaniem pracowali zarówno alchemicy, jak i naukowcy. Okazuje się tymczasem, że wszystko, co niezbędne do zachowania doskonałej kondycji i urody zamknięte jest we wnętrzu młodego zielonego kokosa. Jak to możliwe?

Smukła palma kokosowa, poprzez korzenie, czerpie z gleby H2O, które następnie transportowane jest poprzez pień i ostatecznie kończy swą drogę wewnątrz orzecha, w postaci wody kokosowej. Podczas tej wędrówki woda jest wielokrotnie filtrowana i oczyszczana, dzięki czemu staje się nieskazitelnie czysta i nasycona cennymi minerałami i witaminami, m.in. potasem, magnezem, fosforem, witaminą C, B1, B2, B3, B5 i B6.

Woda kokosowa niesie ze sobą bogactwo składników mineralnych i szereg dobroczynnych właściwości. Potas reguluje równowagę wodną, wzmacnia mięśnie, a także wpływa na prawidłowy rytm serca. Wraz z magnezem odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego też pierwiastki te są szczególnie ważne dla osób narażonych na działanie stresu. Sam magnez poprawia natomiast kondycję włosów i paznokci, a także pomaga w koncentracji i przeciwdziała skurczom. Wapń i fosfor, które również wchodzą w skład naturalnej wody kokosowej, opowiadają za zdrowie naszych kości i zębów.

Młody zielony kokos posiada odmładzającą moc. Za niezwykłe właściwości zielonego kokosa odpowiada kinetyna (6-furfuryloadenina) – roślinny hormon wzrostu, który odpowiedzialny jest za podziały komórek. Składnik ten nie tylko zapobiega starzeniu się roślin, ale wręcz potrafi utrzymać świeży kolor liści nawet po ich ścięciu. W przypadku młodych kokosów kinetyna utrzymuje je witalnymi i zielonymi podczas długich podróży oceanicznych. Co ciekawe, składnik ten ma podobny wpływ na człowieka – opóźnia procesy starzenia się skóry, pomaga utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych! Od niedawna kinetyna powszechnie stosowana jest w kosmetyce, głównie do produkcji kremów i specyfików do pielęgnacji twarzy. Wszyscy, którzy pragną zachować młody wygląd powinni zatem sięgnąć po takie preparaty, a w chwilach relaksu delektować się smakiem wody z zielonych kokosów – obdarowanych kinetyną przez naturę.

Wartość odżywcza w 100 ml  Ekologicznej Wody Kokosowej:

Wartość energetyczna: 102 kJ/24 kcal;

Białko: 0,7 g;

Węglowodany: 4,8 g;

Tłuszcze: 0,2 g

Minerały: Potas – 294mg, Magnez – 25 mg, Wapń – 24 mg, Fosfor – 21 mg, Żelazo – 0,29 mg, Sód – 25mg

Witaminy: Witamina C – 2,4 mg, Tiamina (wit. B1) – 0,03 mg, Ryboflawina (wit. B2) – 0,057 mg, Niacyna (wit. B3) – 0,08 mg, Kwas pantotenowy (wit. B5) – 0,043 mg, Witamina B6 – 0,032 mg

 

Kto powinien szczególnie zainteresować się wodą kokosową:

Osoby dbające o linię: woda kokosowa jest sokiem z najniższą zawartością kalorii, gdyż w 100 ml zawiera 19-24 kalorii, przy 48 kaloriach w przypadku soku pomarańczowego.

Osoby dbające o urodę: woda kokosowa wzmacnia skórę i poprawia jej elastyczność, redukuje przebarwienia, plamy na skórze, przyspiesza gojenie ran. Z powodu tego, że doskonale nawadnia organizm, ułatwia przefiltrowywanie krwi, dzięki czemu usuwa toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, a przede wszystkim świetnie nawilża skórę. Poprzez swój zasadowy odczyn poprawia wchłanianie składników odżywczych, witamin, aminokwasów i mikroelementów zawartych w wodzie. Jest aseptyczna, więc bezpieczna do użytku wewnętrznego, ale i zewnętrznego. Może być stosowana jako tonik, gdyż idealnie nawilża i tonizuje skórę. Stosowana zewnętrznie, dzięki zawartości kwasu laurynowego, znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Sportowcy: woda kokosowa świetnie działa jako izotonik nawadniający organizm po ćwiczeniach fizycznych, ponieważ ma bogatą zawartość elektrolitów, a szczególnie potasu (294mg w 100 ml przy 117 mg w napoju dla sportowców) a także charakteryzuje się niższą od nich zawartością sodu. W 100 ml organicznej wody kokosowej znajduje się zaledwie 5 mg naturalnych cukrów owocowych, podczas gdy w napojach dla sportowców jest przeważnie od 10 do 25 mg sztucznych substancji słodzących.

Mamy małych dzieci: woda kokosowa jest antyalergiczna, nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Do tego ma niższą zawartość tłuszczu niż mleko, a jednocześnie jest od niego bardziej odżywcza. Woda pochodząca z wnętrza zielonego kokosa zawiera kwas laurynowy, czyli naturalny składnik, który wstępuje w mleku matki, dlatego też mogą pić ją nawet małe dzieci. Kwas laurynowy przez organizm ludzki przekształcany jest w monolauryn, który ma silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antypierwotniakowe, dzięki czemu wydatnie wspomaga układ immunologiczny.

Osoby z cukrzycą, gdyż pomaga ona utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi 

Osoby z miażdżycą: woda kokosowa obniża poziom cholesterolu i pomaga w zapobieganiu miażdżycy

Osoby z celiakią: woda kokosowa nie zawiera glutenu.

Osoby mające problemy z wysokim ciśnieniem: woda kokosowa poprawia krążenie krwi, obniża wysokie ciśnienie krwi

Osoby mające problemy z nerkami: woda kokosowa wspiera funkcjonowanie nerek i rozpuszcza kamienie nerkowe

Osoby mające problemy z jelitami: woda kokosowa poprawia trawienie, zawiera składniki, które wspierają rozwój przyjaznych bakterii w jelitach, pomaga w zaparciach

Każdy z nas: ponieważ woda kokosowa oprócz wymienionych powyżej właściwości przeciwdziała starzeniu, zawiera silne przeciwutleniacze, poprawia wzrok, a także wzmacnia funkcje odpornościowe organizmu.

Woda kokosowa – pyszna i zdrowa!