Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Zielnik domowy

            Wiosna to magiczna pora roku, kiedy Twój organizm budzi się do życia i potrzebuje do tego świeżej porcji zdrowej energii. Sprzyja temu słoneczna dawka witaminy D oraz wartości odżywcze, które możesz pozyskać z wyhodowanych na parapecie świeżych i aromatycznych ziół. Domowy zielnik przemieni każdą kuchnię w miejsce, w którym każda gospodyni domowa będzie mogła wyczarować najsmaczniejsze dania dla swoich najbliższych.

            Sadzenie nasionek najlepiej rozpocznij już w marcu, a najpóźniej na początku kwietnia – żeby roślinki zdążyły wykiełkować do lata! Jeżeli zaczniesz dopiero w maju, to zioła będą Twoim smakowym atutem dopiero w jesiennych potrawach. Na efekty zasianych przypraw, niestety trzeba trochę poczekać, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo wypielęgnowane zioła zadomowią się w kuchennej atmosferze na cały rok.

Aromatyczne i zdrowe zioła

 

            Apetycznie wyglądające zioła, musisz regularnie skubać i dodawać do jak największej ilości przygotowywanych potrawy. Tylko wtedy Twój organizm będzie w pełni korzystał ich z właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Umieść je w jasnym miejscu – najlepiej w oknie, regularnie podlewaj i urywaj listki z największych łodyżek, pozwalając w ten sposób tym mniejszym na swobodny wzrost.

 

Co możesz wyhodować

 

            Na domowy zielnik nadaje się większość dostępnych ziół. Uprawiaj je nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także i właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze.

 

Bazylia – liście bazylii mogą mieć smak anyżu oraz silny słodkawy zapach. Zioło wspomaga proces trawienia, wzmaga apetyt i korzystnie działa na układ pokarmowy. Powinna być dodawana do pomidorów, dań z makaronem, szpinaku, gotowanych warzyw, zup z roślin strączkowych. Idealnie komponuje się ze smakiem mięsa drobiowego, pasztetów i gulaszu.

Cząber ogrodowy – przyprawa, która wprowadzi do potraw mnóstwo pikanterii. Idealny do jajek, omletów, dań z roślin strączkowych, zup warzywnych, do farszów, pasztetów oraz gulaszu. Uważany jest za środek antyseptyczny, łagodzący dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Estragon – jest cennym źródłem witaminy A i C, jodu oraz soli mineralnych! Jego ostry smak idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem i pomidorami. Może także przyprawiać dania z ryb, sałatki jarzynowe, a także gotowane warzywa.

Kolendra – wyróżnia ją słodki smak z delikatną pomarańczową nutą. Idealna jest do każdego rodzaju mięs, zup, kiełbasek z grilla oraz gulaszu. Można ją wykorzystać w domowych wypiekach chleba i bułek. Stosowana jest także w marynatach. Dodana do potraw ma korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Lawenda – niesamowite, a wręcz magiczne zioło, które zachwyca swoim niezwykłym  zapachem. Wykorzystywana jest w kuchni do pieczonej baraniny, królika, zająca i dziczyzny! Poprawia apetyt i wspomaga procesy trawienia. Ma szerokie zastosowanie w aromaterapii, ponieważ wykazuje działanie uspokajające i relaksujące!

Lubczyk – jego liście wykorzystywane są najczęściej do aromatyzowania potraw. Używany jako dodatek do zup, gulaszów i sałatek.

Majeranek – jest idealny jako dodatek do dań z grochem i białą fasolą. Wzbogaca smak baraniny, wieprzowiny, różnego rodzaju farszów i zup (barszcz biały, barszcz czerwony i żurek). Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ma szerokie zastosowanie w leczeniu przeziębień.

Melisa – świeże liście melisy o smaku cytrynowym można zamrozić w kosteczkach lodu i wykorzystać w letnich napojach orzeźwiających. Sprawdza się domowych wypiekach, deserach i sałatkach owocowych. Jako zioło lecznicze ma bardzo duże właściwości uspokajające!

Mięta pieprzowa – doskonała do deserów, sosów i soków. Wykazuje właściwości wspomagające procesy trawienia. Stosowana jest także w okresie przeziębień jako środek wzmacniający i wspomagający zwalczanie infekcji.

Oregano – korzenny zapach i gorzki smak oregano sprawia, że idealnie nadaje się do dań z pomidorów, sałatek, wszelkiego rodzaju mięs, serów oraz makaronów. Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Pietruszka – uniwersalna przyprawa, która nadaje się do wszystkich dań i potraw. Jest cennym źródłem witaminy C. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, nerek, działa moczopędne i obniża ciśnienie we krwi.

Rozmaryn –Dodany do kąpieli pobudza krążenie. Stanowi wyjątkowe uzupełnienie smaku kruchych mięs (baranina i wieprzowina). Korzystnie wpływa na układ krwionośny.

Szałwia – wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptyczne,  jest niezastąpiona w walce z infekcjami. Napar z szałwii pomaga utrzymać prawidłowy stan higieny jamy ustnej. Stanowi idealny dodatek do tłustych mięs (kaczka, gęś, wieprzowina).

Szczypiorek – doskonały do sałatek, jajek, dań z twarożku oraz zimnych sosów. Stanowi cenne źródło witaminy A i C. Wspomaga procesy trawienia i korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia.

Tymianek – ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie górnych dróg oddechowych. Jego silny aromat można wykorzystać w potrawach z mięsem duszonym, omletach, daniach z ziemniaków, makaronów, a także w duszonych warzywach.

 

Jak wyhodować domowe zioła

 

            Przyprawy potrzebują od Ciebie trochę wolnego czasu i zaangażowania. Musisz dla nich przygotować odpowiednie naczynie (doniczka, wiaderko lub pojemnik ozdobny), na którego dnie będzie można wyłożyć około 2 cm warstwę keramzytu. Jest to specjalne, ogrodnicze kruszywo, dzięki któremu ziemia nie będzie zbita, a zgromadzona na dnie woda będzie mogła swobodnie parować. Zioła nie są wymagające w uprawie, a więc na keramzyt można wysypać uniwersalną ziemię. Do tak przygotowanego podłoża możesz wsiać nasionka lub umieścić kupioną sadzonkę (dostępne w każdym sklepie ogrodniczym, zielarskim, a także sklepie ze zdrową żywnością). Zioła musisz obficie podlewać, tak aby nie dopuścić do ich wysuszenia. Gleba powinna być stale wilgotna, a kiedy przyprawy już wyrosną wystarczy je nawadniać dwa lub trzy razy w tygodniu. Znajdź dla nich jasne stanowisko, ale nie bezpośrednio w upalnym słońcu. Przewidziana dla nich temperatura wynosi około 20 stopni. Nie lubią przeciągów i nagłych zmian temperatury.

 

 

 

Zielnik domowy