Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Złoto Maroka, czyli olej arganowy

Olej arganowy jest jednym z najbardziej cenionych olejów na świecie. Zwany jest również płynnym złotem czy złotem Berberów. Zdobył wielkie uznanie we współczesnej kosmetologii i medycynie. Pozyskiwany jest z owoców drzew Arganowca, które są jednymi z najstarszych na świecie.

Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa z oliwek, z czerwonawym zabarwieniem. Rozróżniamy dwa rodzaje tego oleju. Olej o ciemniejszej barwie znajduje zastosowanie w kuchni, natomiast jaśniejszy używany jest w kosmetologii.


WŁAŚCIWOŚCI

Olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu.


POCHODZENIE

Arganowiec, zwany jest również drzewem żelaznym. Osiąga wysokość około 10 metrów, a jego korona może mieć śre

dnice nawet do 14 metrów. Występuje tylko w południowej części Maroko na terenach obejmujących od 700 do 800 tysięcy hektarów. Drzewo jest idealnie przystosowane do suchego, ubogiego w sole mineralne klimatu. Dzięki korzeniom mierzącym nawet do 30 metrów w głąb ziemi, sięga wód gruntowych. Może zatem egzystować i owocować w warunkach pustynnych. Drzewo to owocuje nawet do 400 lat, jednak pierwsze owoce zaczyna wydawać dopiero w wieku 50 lat. Drzewa arganowe rosną w ekologicznie czystym środowisku, na terenie wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.


OWOCE

Owoce arganowe wielkością przypominają oliwkę lub małą śliwkę. Pokryte są gorzką skórką koloru żółtego. W środku znajduje się gorzki miąższ otaczający twardy orzech. To właśnie z niego wytłacza się cenny olej.


METODA WYTWARZANIA

Tradycyjnie olej wytwarzany był ręcznie, poprzez mielenie w żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciskany był olej. Przed zmieleniem ziarna oczyszczano się, rozłupywano, suszono, prażono, dodawano do nich wodę i dopiero mielono. Obecnie olej wytwarza się głównie maszynowo, metodą tłoczenia na zimno. W okresie owocowania drzewa chronione są przez grupy strażników przed kozami.

Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego trzeba zużyć około 30 kg owoców! Ze względu na ograniczoną dostępność i bardzo pracochłonny proces pozyskiwania oraz niezwykłe właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne jest jednym z najdroższych kosmetyków na świecie. Olej ten jest składnikiem wielu profesjonalnych i ekskluzywnych kosmetyków.


ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Olej arganowy posiada lekko czerwony kolor i bardzo delikatny posmak orzeszków ziemnych, po przetworzeniu traci te naturalne cechy, jednak właściwości nie ulegają zmianie.

Olej ten jadany regularnie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.

Świetnie nadaje się do sałatek. Już kilka kropel dodanych do potrawy na chwilę przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat. Świetnie pasuje do letnich kompozycji na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.

Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem. Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego sosu Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwi.

W Maroko, pozostałość z ziaren po tłoczeniu oleju, czyli gęsta pasta o czekoladowym kolorze nazywana amlou, jest przysmakiem dla rodzimych mieszkańców.  Odpowiednio przyprawiona stanowi idealny dip do pieczywa. Jego smak bardzo zbliżony do smaku masła orzechowego.

 

ZASTOSOWANIE W KOSMETOLOGII I MEDYCYNIE

Olej arganowy pachnie dosyć wyraźnie i charakterystycznie. Bardzo szybko się wchłania bez tłustego, lepiącego filmu na skórze.

Olej arganowy zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (około 80%), głownie omega-6 i omega-9. Jest również bogaty witaminę E w formie tokoferoli oraz karotenoidy, czyli naturalne antyoksydanty, chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu chroni on strukturę skóry przed niszczącym działaniem czynników zewnętrznych tj. słońce, wiatr, czy zanieczyszczenia środowiska.

Dzięki obecności fitosteroli wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, poparzeń słonecznych, przyspiesza gojenie się ran, blizn, rozstępów.

Zawarte w oleju arganowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze. Dzięki temu pomaga zapobiegać efektom starzenia. Jest zatem doskonały do pielęgnacji skóry dojrzałej i starzejącej się. Zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, chroni naskórek przed wysychaniem, nawilża, poprawia elastyczność, krążenie i jędrność skóry.

Olej arganowy stosowany do demakijażu, maseczek kosmetycznych oraz masaży wspaniale pobudza krążenie krwi, wpływa odmładzająco na skórę nadając jej niepowtarzalny wygląd.

Olej arganowy to także doskonały produkt do pielęgnacji włosów suchych, łamliwych i bez połysku. Wmasowany w ręce i paznokcie nadaje skórze wilgotności i delikatności, paznokcie przestają się łamać – są twardsze już po kilku zastosowaniach.

Olej ten jest bardzo delikatny. Nadaje się zatem do pielęgnacji niemowląt, zabezpieczając je zwłaszcza przed odparzeniem.

Złoto Maroka, czyli olej arganowy