Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto na osłodę pierwszego dnia w szkole, na osłodę końca wakacji, na poprawę humoru. Ciasto szybkie w przygotowaniu i mega pyszne! Czekoladowy smak puszystego ciasta, idealnie komponuje się ze smakiem śliwek. Nic dodać nic ująć. Polecam serdecznie ! 

 

Składniki:    

  • - 1 kg śliwek
  • - 3 szklanki mąki
  • - 200 g czekolady mlecznej
  • - 1 szklanka mleka
  • - 100 g masła
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • - 2 łyżki kakao
  • - 3 jajka

 

Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą.

 

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem. 

 

Jajka wlewamy do suchej mieszanki, mieszamy łyżką. Przestudzoną roztopioną czekoladę wlewamy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników. 

 

Ciasto przelewamy do formy (22/33 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut.

 

Smacznego :) 

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Autorki Bloga: Cynamonowy Pył

Produkty, których można użyć w przepisie:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami