Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Dorsz pod beszamelem z porami

 

Skład: 

  • - 1,5 kg dorsza lub innej ryby
  • - 2 pory
  • - 1,5 szklanki mleka
  • - 4 płaski łyżki mąki
  • - 3-4 dkg sera koziego (może być inny)
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 żółtka
  • - 5 dkg masła
  • - gałka muszkatołowa
  • - zioła prowansalskie
  • - pieprz
  • - sól

 

Wykonanie:

Rozmrożoną i osuszoną rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 200 stopni C. Piec z termoobiegiem do czasu kiedy ryba puści sok (ok.15-20 min). Zawsze jest trochę tego płynu, który potem sprawia, że potrawa jest płynna. Rybę wyjąć i sok zlać i zostawić. Pokrojonego pora pokroić i chwilę podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem.

Rybę z powrotem włożyć do tego samego naczynia i posypać podsmażonym porem. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni stopić masło i od razu dodać 4 płaskie łyżki mąki i rozmieszać nie rumieniąc. Dodawać mleko energicznie mieszając, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia. Do żółtek dodać 2 łyżki zawiesiny mlecznej, rozmieszać i połączyć z sosem mlecznym, wlać odstawiony sok z ryby-wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sosem rybę i posypać startym serem. Ja posypałam oscypkiem, który kiedyś kupiłam u Górali i zamroziłam. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać bez termoobiegu ok.30-40 minut do ładnego zrumienienia. Podawać z surówką i ziemniakami z wody lub pure. Ja miałam surówkę długoterminową do której zrobiłam sos z oleju i musztardy. Polecam bo rybka jest wspaniała.

Smacznego!

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Pani Danusi - Autorki bloga: Co mi w duszy gra

Dziękujemy

Produkty, których można użyć w przepisie:

Dorsz pod beszamelem z porami