Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Focaccia razowa

Skład: 

  • - kilka oliwek
  • - 1,5 szklanki mąki razowej
  • - 150 ml ciepłego mleka
  • - 15 g drożdży świeżych
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - oliwa z oliwek do wlewania w dziurki
  • - oregano
  • - rozmaryn
  • - pomidory
  • - kawałki kiełbasy

 

Wykonanie:

 

Przygotowanie jest banalnie proste.

Do miski wsypuję produkty. Osobno przygotowuję zaczyn z drożdży, mleka i cukru, który pozostawiam do wyrośnięcia, na około 5 minut.

Gdy drożdże "ruszą" wlewam je do pozostałych składników, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, pod koniec wkładając w czynność siłę dłoni :)

Gdy ciasto stanie się elastyczne, rozkładam je na papierze do pieczenia i tak pozostawiam, na około pól godziny, do wyrastania.

Po tym czasie robię dziurki w cieście, wlewam do nich oliwę z oliwek, układam pomidory, pokrojoną wędlinę, posypuję otartym oregano i układam podzielone gałązki rozmarynu. Piekę około 30 min w 180°C - do zrumienienia focaaccii.

Smacznego!

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Autorki bloga: W garze mieszane.

Dziękujemy

Produkty, których można użyć w przepisie:

Focaccia razowa