Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Pierogi z kaszą jaglaną

Skład:

  • CIASTO:
  • - 1/2 kg mąki
  • - 1 duży kefir
  • - szczypta soli
  • FARSZ:
  • - 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • - 1 cebula
  • - 300 g twarogu półtłustego
  • - plaster wędzonego boczku
  • - 2 szklanki wody
  • - sól
  • - pieprz
  • - olej do podsmażenia cebuli

 

Wykonanie:

Kaszę przepłukać i gotować w 2 szklankach posolonej wody przez 15-20 minut. Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić solą i pieprzem.  

Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. 

Podawać polane okrasą. Smacznego!

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Autorki bloga: Zacisze Kuchenne

Dziękujemy

Produkty, których można użyć w przepisie:

Pierogi z kaszą jaglaną