Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Razowa pizza bez drożdży

Skład: 

  • CIASTO:
  • - 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • - 1 szklanka mąki białej pszennej
  • - 3/4 szklanki letniej wody
  • - 2 łyżki proszku do pieczenia
  • - 1/4 szklanki oliwy
  • - sól
  • - szczypta kurkumy
  • - 1 łyżeczka sosu sojowego
  • SOS:
  • - 1 szklanka przecieru pomidorowego lub
  • puszka pomidorów bez skórki
  • - 1/3 łyżki cukru brązowego
  • - szczypta zmielonej kolendry
  • - 1/2 łyżki świeżego lub suszonego rozmarynu
  • - szczypta gałki muszkatołowej
  • - sól

Obkład - może być dowolny, u nas wersja czyszczenia lodówki:) Szpinak, kluseczki z masy szpinakowej która została od naleśników, łosoś i cebula.

Wykonanie

 

Wlać przecier do garnuszka, dodać przyprawy i gotować na dużym ogniu aż część odparuje i sos zgęstnieje. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naoliwić mocno blaszkę. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Przełożyć do na blaszkę, brzegi zawinąć w rulony, tak aby były w środku puste. Posmarować sosem, obłożyć składnikami. Świeży zimowy szpinak wymaga wcześniej blanszowania w gorącej wodzie 2-3 min, a następnie zahartowania w ziemnej wodzie. Wszystkie składniki musimy mieć gotowe zanim rozsmarujemy sos, aby ciasto nie nasiąkło za bardzo. Pieczemy 20 min. Pod koniec możemy dodać ulubiony ser - ja polecam białe kozie lub owcze.

Smacznego!

 

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Autorki bloga: Antoshkowe Smaczki

Dziękujemy

Produkty, których można użyć w przepisie:

Razowa pizza bez drożdży