Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Scones z parmezanem i suszonymi pomidorami

Skład:

  • - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • - 1 szklanka mąki pszennej
  • - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 6 suszonych pomidorów ze słoika
  • - 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • - mała garść posiekanej świeżej bazylii
  • - 60 g parmezanu
  • - 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów lub oliwy
  • - 2/3 szklanki mleka sojowego

 

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąki z proszkiem, papryką i solą. Pomidory pokroić na cząstki, a oliwki na krążki, dodać do miski razem z bazylią i serem. Na koniec wlać olej i mleko. Zagnieść na jednolite, miękkie ciasto.

Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, najlepiej na prostokąt o grubości ok. 2 cm i pokroić na kwadraty lub trójkąty, na tyle jak duże porcje lubicie. Ja kroję na 6-8 kawałków. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, wiele nie rosną, więc można w miarę blisko. Piec 15-20 minut w temp. 200°C.

Po upieczeniu są z wierzchu lekko chrupiące. Na drugi dzień robią się już miękkie i dobrze smakują podgrzane.

Smacznego!

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Autorki bloga: Taniec Smaków

Dziękujemy :)

Produkty, których można użyć w przepisie:

Scones z parmezanem i suszonymi pomidorami