Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Spaghetti Carbonara

Składniki

  • - 30 dkg boczku
  • - 15 dkg parmezanu
  • - mała średnia śmietana 12%
  • - 2 jajka
  • - paczka makaronu spaghetti
  • - 1 średnia cebula (opcjonalnie)
  • - 1 łyżka natki pietruszki
  • - pieprz
  • - sól

 

Wykonanie:

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni na małym ogniu ok 40-50 min co parę minut mieszając. W tym czasie gotujemy makaron, trzemy parmezan na tarce o małych oczkach oraz siekamy cebulę w drobną kostkę. 

Gdy tylko uznamy, że boczek jest już dość chrupki dorzucamy do niego cebulkę i podsmażamy do zeszklenia na nieco większym ogniu. Odsączamy tłuszcz wytopiony z boczku korzystając z gęstego sitka.

Ugotowany, przelany zimną wodą i odsączony makaron wrzucamy do większego garnka. Dodajemy śmietanę, 2/3 parmezanu, boczek z cebulką oraz wbijamy 2 żółtka (białka zostawiamy żonie do ciasta). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzewamy na średnim ogniu nieustannie mieszając. Gdy parmezan, śmietana i żółtka stworzą gęsty sos oblepiający równomiernie makaron, nasza Carbonara jest gotowa.

Przed podaniem przystrajamy zieloną pietruszką i posypujemy resztą parmezanu.

Smacznego!

Produkty, których można użyć w przepisie:

Spaghetti Carbonara