Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Szarlotka tatrzańska

Skład:

  • KRUCHE CIASTO:
  • - 500 g mąki krupczatki
  • - 250 g masła
  • - 100 g cukru
  • - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 żółtka
  • - 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • NADZIENIE:
  • - 8 dużych jabłek (np. antonówka)
  • - 4-5 łyżek cukru pudru
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - 2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Masło ocieplić. Utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodawać po 1 żółtku. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy wsypać mąkę i zagnieść spójne, elastyczne ciasto.  2/3 ciasta wyłożyć formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 30 cm) i odstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażarki do schłodzenia.

W tym czasie przygotować jabłka: obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i bułką tartą (ja zrobiłam to ręcznie, delikatnie, aby jak najmniej plasterków się połamało ;)).

Ciasto w formie nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor. Formę wyjąć z piekarnika. Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto przechowywane w zamrażarce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Autorki bloga: Patricia Bakes

Dziękujemy :)

Produkty, których można użyć w przepisie:

Szarlotka tatrzańska