Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Wegański majonez

Gdzieś kiedyś wyczytałam pomysł zrobienia majonezu ze słonecznika (i kurczę naprawdę nie pamiętam, gdzie ja to wyszperałam) i tak mnie to zaintrygowało, że postanowiłam zadziałać coś na Wielkanoc. Efekty mnie niesamowicie zaskoczyły- oczywiście pozytywnie ;). Majonez może nie ma żółtawego koloru, jak ten z jaj, ale smak ma praktycznie identyczny. Ponadto mam zamiar wykorzystać bazę słonecznikową do robienia sosów, a’la jogurtów greckich i kilku innych rzeczy, bo uważam, że ma niesamowity potencjał. Jedyną sprawą, która nie satysfakcjonuje mnie w pełni w moim vege majonezie jest tekstura- nie mogłam uzyskać idealnej, kremowo gładkiej konsystencji, ponieważ nie mam sprzętu, który mógłby sobie poradzić z takim zadaniem. W każdym razie malutkie drobinki słonecznika absolutnie nie przeszkadzają ani w robieniu sosu z „majonezu” ani w typowo polskiej sałatce :).

 

No i najfajniejszym momentem w robieniu tego majonezu była mina mojej mamy, kiedy na sam koniec go spróbowała. Jednym słowem była meega zaskoczona, że tak łatwo i szybko można zrobić coś, co tak przypomina w smaku swój oryginalny odpowiednik :)

Składniki:    

  • - 1 szklanka ziaren słonecznika
  • - 3/4 szklanki oleju
  • - 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • - 1,5 łyżeczki musztardy
  • - 3 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 5 łyżek gorącej wody
  • - 1/2 łyżeczki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ziaren słonecznika. Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy go wrzątkiem tak, żeby ponad słonecznikiem był jeszcze 1cm wody. Słonecznik odstawiamy na kilka godzin- ja mu dałam ok 5h. Po tym czasie odsączamy słonecznik i przesypujemy go do wysokiego naczynia łącznie ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz wody. Następnie miksujemy wszystko, nie żałując czasu, aż konsystencja stanie się gładka i mało „chropowata”. Następnie dolewamy po łyżce gorącej wody (studzony kilka minut wrzątek) i miksujemy, aż wszystko się ze sobą połączy i powstanie zwarta masa.

Powstały tak majonez jest gęsty, ale jest to zamierzone :) Majonez można rozrzedzać do postaci sosu, albo jakiejkolwiek innej konsystencji za pomocą gorącej wody bezpośrednio przed użyciem. Jeśli chcielibyśmy od razu wszystko rozrzedzić wodą,  nasz majonez po pewnym czasie mógłby się zwyczajnie rozwarstwić, a użycie oleju do rozcieńczania spowodowałoby, że majonez byłby ciężki i straciłby swoją „śmietankowość” :)

Smacznego :)

 

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości Autorki Bloga: VeganCorner

Dziękujemy

Produkty, których można użyć w przepisie:

Wegański majonez