Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Zdrowe muffinki bananowe

Składniki na ciasto: 

2 szklanki mąki pszennej razowej lub orkiszowej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej

2 banany (dojrzałe)

1 szklanka mleka (w diecie wegetariańskiej może to być mleko roślinne: sojowe, ryżowe lub migdałowe)

¼ szklanki cukru trzcinowego

¼ szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (według ulubionych walorów smakowych) ;-)

Posypka do babeczek:

6 łyżek cukru trzcinowego

½ łyżeczki cynamonu

¼ szklanka płatków owsianych

Przygotowanie około 12 muffinek:

Wymieszaj w naczyniu (misce) składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.

W małej miseczce wymieszaj składniki mokre: rozgnieć banany, wymieszaj je z mlekiem oraz cukrem.

Połącz składniki suche i mokre. Dokładnie je wymieszaj, a na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy.

Napełnij ciastem foremki do babeczek.

 

Przygotowanie posypki:

Wymieszaj płatki owsiane z cukrem i cynamonem. Przygotowaną mieszanką posyp muffinki.

Ułóż babeczki na dużej blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.

Piecz około 20 minut.

Smacznego!

Produkty, których można użyć w przepisie:

Zdrowe muffinki bananowe