Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Twoje zakupy

Nie masz jeszcze
żadnej pyszności w koszyku.

Nie chcesz wybrać sobie czegoś dobrego?

... {CART_PRICE_ALL}

Koszyk

Żurek staropolski

Składniki: 

  • - 1 butelka żurku
  • - 30 dkg kiełbasy domowej lub staropolskiej
  • - 70 dkg kiełbasy białej
  • - 1 łyżka chrzanu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 2 liście laurowe
  • - 6 kulek ziela angielskiego
  • - szczypta pieprzu
  • - szczypta soli
  • - jajka (po jednym na osobę)
  • - 7 ziemniaków
  • - 3 marchewki
  • - 1 korzeń pietruszki
  • - 1/2 selera
  • - 1 por
  • - 1 cebulac
  • - 1/2 pęczka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę, wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj białą cześć pora, sól, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe i gotuj 20 min. Zacznie się tworzyć wywar warzywny, który będzie stanowić bazę do całego żurku.

Podsmażoną cebulkę uprzednio pokrojoną w kostkę dodaj do gotującego się wywaru. Wrzuć w całości kiełbaskę.

Gotuj wszystko na wolnym ogniu około 20 min. Po tym czasie wyciągnij wędliny, pokrój je w plasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj żurek.

W zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać dodaj żurek w butelce. Jeśli chcesz osiągnąć mocniejszy smak - dodatkowo żurek w słoiczku. Gotuj jeszcze około 20 minut.

Dopraw do smaku 2 ząbkami czosnku przecisniętymi przez praskę, łyżką chrzanu tartego i 2 łyżkami majeranku.

Żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i zieloną pietruszką.

 

Życzymy smacznego:)

Produkty, których można użyć w przepisie:

Żurek staropolski