Komosa ryżowa matką zbóż – właściwości i wartości odżywcze

kasia
napisany przez Kasia
komosa ryżowa

Jak wiadomo zboża w codziennym żywieniu człowieka są bardzo potrzebne. Zawierają bowiem dające energię węglowodany oraz posiadają wiele mikroelementów i witamin potrzebnych dla zdrowia i prawidłowych funkcji organizmu.

Zboża jednak różnią się między sobą zawartością i ilością składników odżywczych, obecnością glutenu, wartością energetyczną. Za matkę wszystkich zbóż można uznać proso boliwijskie, zwane także komosą ryżową (quinoa), która jest znana od tysięcy lat, a nawet uznawana za zboże święte (przez Inków). Czym komosa ryżowa zasłużyła sobie na taką sławę – warto się przekonać.

Komosa ryżowa – co to jest?

Komosa ryżowa to właściwie „pseudozboże” takie, jak amarantus. Wraz z nim należy do rodziny kosmowatych, czyli posiada nasiona, które zawierają dużą ilość skrobi.  Jest także spokrewniona z burakiem i szpinakiem. Głównie uprawiana jest przez mieszkańców Chile, Peru, Ekwadoru i Boliwii w górskich terenach tych państw, gdzie najlepiej rośnie.

Nasiona tego zboża nazywane są „super ziarnem przyszłości” i cenione są w lecznictwie i kosmetyce.

Wartości odżywcze komosy ryżowej

Skupiając się na wartościach odżywczych trzeba na samym początku podkreślić, iż komosa ryżowa białko zawiera w bardzo dużej ilości.

To aż 20%, czyli największa jego ilość wśród innych zbóż.

Co ważne jest także bezglutenowa, a więc spokojnie mogą ją jeść osoby uczulone na gluten.

Ponadto bogata jest w takie mikroelementy jak potas, cynk, miedź, mangan, magnez, a fosfor zawiera w znacznej ilości.

Witaminy E jest w niej nawet dwukrotnie więcej niż w pszenicy, a ponadto zawartość żelaza ma także dość wysoką.

Znaleźć w niej można również aminokwasy, lizyny, cysteiny oraz fenylolaniny i metioniny.

Jej nasiona są dość tłuste, ale są to w głównej mierze te zdrowe tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe (np. Omega-3). Istotnym jej składnikiem jest także błonnik oraz spora ilość wapnia, której zawiera więcej niż mleko.

Jej regularne stosowanie, np. do obiadu pozwala uzupełnić niedobory minerałów i witamin, a nawet pierwiastków śladowych. Bierze udział w syntezie białka poprzez zawartość histydyny oraz argininy.

Komosa ryżowa – dla kogo?

Jest dobrym składnikiem diety osób uczulonych na gluten, cierpiących na celiakię. Jej niski indeks glikemiczny (IG 35) świadczy o tym, iż dla cukrzyków jest wprost idealna – wyrównuje i optymalizuje poziom cukru we krwi.

Mogą ją także spożywać osoby w grupie ryzyka wystąpienia tej choroby, gdyż obniża ryzyko zachorowania na nią oraz na choroby układu wieńcowego.

Dlatego, że komosa ryżowa działanie ma również antymiażdżycowe (poprzez zawartość m.in. mikroelementów) polecana jest osobom zmagającym się z miażdżycą.

Kolejną grupą osób, które do swojej diety powinny wprowadzić na stałe komosę ryżową są te mające problemy z nerkami – pobudza je do pracy, wzmacnia funkcje osierdzia a także rozgrzewa funkcje całego ciała.

Komosa ryżowa z warzywami powinna się także znaleźć na talerzach wegetarian, gdyż duża obecność w niej lizyny (czyli aminokwasu potrzebnego dla wzrostu i odnowienia tkanek) zapewnia prawidłowe funkcje wegetariańskiego organizmu.

Posiada aż osiem aminokwasów egzogennych, czyli wszystkich, które są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i koniecznie trzeba je dostarczać przez odpowiednią dietę.

Jest jednak grupa osób, którym zboże to może zaszkodzić. Komosa ryżowa dla dziecka szczególnie małego nie jest wskazana. Tak samo dla niemowląt, która poprzez zawartość saponiny działa przeciwkrzepliwie na mały organizm.

Jak stosować komosę ryżową?

Aby móc dobrać najlepszą kompozycję produktów to istotne jest dowiedzieć się o komosie ryżowej jak smakuje. Otóż całkiem neutralnie i delikatnie, dlatego pasuje do większości składników w naszej kuchni.

Przede wszystkim może zastąpić ryż, ziemniaki czy kaszę. Zamiennik tych produktów jest to więc dość sycący, a zarazem lekkostrawny.

Inaczej nadaje się świetnie do zupy lub dania jednogarnkowego, np. z brokułami czy z kurczakiem. Przed każdym przygotowaniem należy ją starannie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się warstwy gorzkiej saponiny, którą otoczone są ziarna komosy ryżowej.

Ile gotować, aby była jak najlepsza do jedzenia?

Podobnie jak ryż czy kaszę, czyli ok. 15 minut.

Właściwości lecznicze i kosmetyczne komosy ryżowej

Oprócz zbawiennego wpływu dla organizmów cukrzyków, osób z chorobą miażdżycową czy chorych na celiakię, komosa ryżowa sprawdza się również idealnie jako składnik kosmetyków, gdyż hamuje procesy starzenia się skóry, neutralizuje wolne rodniki oraz może być głównym składnikiem peelingu.

Przede wszystkim dla urody cenne są w niej składniki tj. kwasy tłuszczowe Omega-3, proteiny oraz witaminy. Jednym słowem służy zarówno zdrowiu, jak i urodzie.

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *