Olej arganowy – Płynne złoto z Maroka!

kasia
napisany przez Kasia
olej arganowy

Jedno z najstarszych drzew na świecie to arganowiec. Bardzo cenne są owoce tej rośliny, z których pozyskuje się olej arganowy. Ten olejek z arganowy zwany także Złotem Maroka czy płynnym złotem – należy do olejów, które znane są na całym świecie i bardzo cenione. Dość szerokie ma zastosowanie w medycynie, ale znany jest również olej arganowy spożywczy oraz olej arganowy wykorzystywany w kosmetologii.

Olej arganowy – skąd pochodzi?

Arganowiec rośnie w Maroku, ale tylko w jego południowej części, zajmując tereny o wielkości 700-800 tysięcy hektarów. Warunki, jakie występują w tym obszarze kraju, czyli suchy klimat i podłoże ubogie w sole mineralne, są wprost idealne do hodowli tego drzewa.

Warto wspomnieć, że jest to pozbawione zanieczyszczeń ekologiczne środowisko, którego teren został wpisany na listy biosferycznych rezerwatów UNESCO. W 1998 roku. Nikogo nie trzeba więc przekonywać, jak czyste i zdrowe są zatem owoce rosnące na arganowcu.

Drzewo to potrafi dorosnąć nawet do 10 metrów, a rozpiętość korony może sięgać do 14 metrów. Jego korzenie natomiast wrastają 30 metrów w głąb ziemi, aby dosięgnąć wód gruntowych. Jest to drzewo długowieczne (żyje nawet 400 lat), a zaczyna owocować gdy osiąga wiek 50 lat.

Zwane jest drzewem żelaznym, co nikogo nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę fakt w jakich warunkach potrafi przetrwać. Sam olej aragnowy wytwarza się z orzecha otoczonego gorzkim miąższem, który znajduje się w środku żółtego owocu przypominającego wyglądem śliwkę lub oliwkę.

Jak powstaje olej arganowy?

Dawniej, czyli w sposób tradycyjny olej arganowy wytwarzało się ręcznie. Najpierw ziarna oczyszczano, rozłupywano, suszono, prażono i dodawano wodę.

W specjalnych żarnach mieliło się następnie ziarna tych owoców, aż do uzyskania pasty o konsystencji oleistej, z której następnie wyciskano olej arganowy.

Produkcja we współczesnym kształcie to wytwarzanie maszynowe, czyli olej tłoczony na zimno. Olej ten uznawany jest za jeden z najdroższych kosmetyków na świecie, gdyż aby uzyskać litr tego drogocennego płynu potrzeba, aż 30 kg owoców, a dodatkowo jego produkcja zajmuje dużo czasu.

Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy jadalny to taki, który można używać w posiłkach, a przy regularnym stosowaniu wpływa pozytywnie na niektóre funkcje organizmu, poprawiając jego działanie w zakresie krążenia krwi, naturalnej odporności czy obniżenia poziomu złego cholesterolu.

Niektórzy mogą się zastanawiać, jak rozpoznać prawdziwy olej arganowy.

Warto zwrócić uwagę na jego kolor – powinien być lekko czerwony i posiadać delikatny posmak orzeszków ziemnych.

Z czym warto jeść olej arganowy, jak stosować go w kuchni?

Można dodawać kilka kropel do sałatek. Dobrze komponuje się także z niektórymi warzywami, tj. świeży ogórek, cukinia czy pomidory. Z potraw mięsnych najlepiej pasuje z dziczyzną.

Reszta jest kwestią smaku, a niektórzy lubią stosować ten olej razem z orzechami, kozim serem, białym pieczywem lub nawet dodawać do sosu Tzatziki.

W miejscu pozyskiwania oleju arganowego, czyli w Maroku wykorzystuje się także pastę pozostałą z tłoczenia oleju. Amlou – bo tak nazywa się ta pasta, w smaku przypomina masło orzechowe i jada się ją z pieczywem.

Olej arganowy w kosmetologii i medycynie

Olej arganowy zastosowanie w medycynie i w kosmetologii ma bardzo szerokie. Krem z olejkiem arganowym to istne cudo, które dość, że pięknie pachnie to jeszcze szybko się wchłania nie pozostawiając wrażenia tłustej warstwy na skórze – tak właśnie działa olej arganowy.

Do jakiej cery nadaje się najlepiej?

Dlatego, że wykazuje właściwości przeciwzapalne idealny jest do skóry trądzikowej, przy alergiach skórnych, a także przy poparzeniach słonecznych. Olej aragnowy na rozstępy czy blizny i rany również jest idealnym „lekarstwem”.

Warto nim pielęgnować także cerę dojrzałą oraz taką, na której pojawiają się pierwsze zmarszczki. Doskonale natłuszcza i nawilża skórę dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz pomaga zachować odpowiednią barierę hydrolipidową skóry.

Dzięki regularnemu stosowaniu, np. oleju arganowego huile d’argan skóra staje się elastyczna, nawilżona, poprawia się jej jędrność i krążenie, a pierwsze zmarszczki pojawiają się dużo później.

Zawarte w oleju aragnowym kwasy omega-6 i omega-9 oraz witamina E, naturalne antyoksydanty, karotenoidy i tolofenole nie tylko chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale również przed niezdrowym wpływem czynników zewnętrznych, tj. zanieczyszczenia środowiska czy promieniowanie UV.

Olej ten świetnie nadaje się nie tylko dla dorosłych, ale także do pielęgnacji niemowląt, które potrzebują dodatkowej ochrony szczególnie przed odparzeniami.

Olej arganowy do włosów to również znana forma jego występowania w kosmetyce.

Można nim pielęgnować szczególnie włosy suche i łamliwe. Również paznokcie i dłonie stają się piękniejsze po regularnym jego stosowaniu. Dylemat może jedynie tkwić w formie wyboru odpowiedniego oleju arganowego.

Jaki wybrać olej, aby jego działanie było najbardziej skuteczne? Warto sięgnąć do sklepów z naturalnymi kosmetykami lub naturalną żywnością, gdzie znajdziemy na przykład olej arganowy firmy Etja, dzięki czemu będziemy mogli korzystać ze wszystkich bogactw, jakie daje nam to płynne złoto.

Olej arganowy – Płynne złoto z Maroka!
5 (100%) 1 vote

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *