Olej kokosowy – tłuszcz dla zdrowia i urody prosto z Tajlandii

kasia
napisany przez Kasia
olej kokosowy

Sformułowanie: „drzewo dostarczające wszystkiego co potrzebne do życia” budzi głęboką zadumę, o jakie drzewo właściwie może chodzić. Przecież człowiek nie żywi się drzewami, przynajmniej w krajach rozwiniętych. Jednak są takie miejsca na świecie, gdzie właśnie drzewa dostarczają ludziom niezbędnych składników odżywczych.

Mowa tutaj o Tajlandii i rosnącej w niej palmie kokosowej, która właśnie jest nazwana takim drzewem. Ludność w sanskrycie mówi o niej „kalpa vriksha”, co oznacza powyższe sformułowanie. W Malezji nazywana jest natomiast „drzewem tysiąca zastosowań” („pokok seribu guna”), a na Filipinach „drzewem życia”.

Poszczególne części palmy kokosowej mają tam liczne zastosowania, natomiast tym, o co się rozchodzi, jest olej kokosowy, który pozyskiwany jest z owocu tej palmy, czyli kokosa. To olej kokosowy z Tajlandii, posiadający wiele właściwości zdrowotnych i pozytywnie wpływających na urodę.

Przybliżając nieco pochodzenie, wytwarzanie i właściwości przekonasz się szybko, czy wszystko o oleju kokosowym, co dotychczas słyszałeś, jest prawdziwe.

Olej kokosowy od korzeni

Matką oleju kokosowego jest palma kokosowa, która pierwotnie rośnie w Azji południowo-wschodniej oraz Ameryce Południowej. Spotykana jest również przy wszystkich tropikalnych brzegach morskich, gdzie bardzo szybko się rozprzestrzeniła ze względu na swój orzech, który bardzo łatwo można przewieźć tysiące kilometrów i nadal posiada on zdolności do kiełkowania.

Palma kokosowa jest wysokim drzewem, które może mieć nawet trzydzieści metrów wysokości. Liście ma szerokie i rozłożyste o wielkości od czterech do sześciu metrów długości.

Palma ta ma szerokie zastosowanie – jej włókno wykorzystywane jest do produkcji lin i pędzli, liście i kłodzina przydają się w budownictwie, a skorupa służy jako węgiel drzewny.

Najcenniejsze są jednak owoce, czyli kokosy, z których pozyskuje się olej kokosowy 100% naturalny.

Olej kokosowy z wnętrza

Ten drogocenny olej bierze się z orzecha, czyli kokosu – owocu palmy kokosowej. Jest okrągły lub jajowaty, waży do 2,5 kg, a jego długość to 25 cm.

Jest bardzo cennym owocem, gdyż zawiera wiele witamin i mikroelementów, które przejmuje od niego także olej kokosowy. Kwasy nasycone tłuszczowe, kwas foliowy, cukry, żelazo, potas, magnez czy wapń, a także witamina C, E oraz B2 i B6 – to prawdziwe bogactwo składników ważnych dla naszego organizmu.

W środku orzecha kokosowego znajduje się miąższ, który ma kolor biały i jest mięsisty. Suszy się go do uzyskania tzw. „kopry”, w której znajdziemy dużo nasyconych kwasów tłuszczowych łatwo przyswajalnych przez nasz organizm.

Ale to nie wszystko, oprócz miąższu w kokosie jest jeszcze sok – mleczko kokosowe, które powstaje poprzez naturalną filtrację soków z korzenia plamy, przez pień do kokosa. Taki sok jest czysty, zawiera mnóstwo elektrolitów, sporo potasu, a jego skład jest bardzo podobny do osocza krwi człowieka.

Warto go więc pić przy problemach gastrycznych – wymiotach i biegunce oraz innych problemach żołądkowych.

Właściwości oleju kokosowego

Aby wnętrze orzecha zamieniło się w olej kokosowy należy rozgrzać i tłoczyć koprę, czyli twardy miąższ. Powstanie wtedy olej roślinny – tłuszcz koksowy bardzo zdrowy. Kupując go w sklepie spotykamy się z olejem kokosowym rafinowanym, który jest bezzapachowy, odpowiednio odkwaszany, wybielany.

To nie jest jednak najzdrowsza forma tego oleju. Dużo lepszej jakości będzie olej nierafinowany, który ma naturalny kokosowy zapach i nie jest wybielany. Jest to również olej tłoczony na zimno. Zastosowanie takiego oleju jest bardzo szerokie, a także zawiera wiele naturalnych witamin i składników odżywczych.

Przykładem może być olej kokosowy tajlandzki COCOWEL – jego jakość jest naprawdę bardzo wysoka. Posiada on wszystkie certyfikaty, takie jak raw bio, a jego technologia produkcji polega na pierwszym tłoczeniu oraz braku zawartości chemicznych dodatków i GMO. Jest to więc ekologiczny olej, który warto regularnie spożywać.

Olej kokosowy występuje również w postaci płynnej – ma lekko żółty kolor, a gdy jego temperatura spada poniżej 25°C staje się masłem kokosowym.

Olej kokosowy stosowany w kuchni

Dlatego, że taki olej nie psuje się i nie jełczeje chętnie stosowany jest w kuchni. Ale to nie jedyna jego zaleta. Należy przecież do tłuszczów roślinnych najzdrowszych, a niska kaloryczność to kolejna zaleta tego oleju kokosowego.

Kalorie, które dostarczymy z posiłkiem zawierającym ten tłuszcz będą dużo niższe.

Na takim tłuszczu warto smażyć swoje potrawy, gdyż w trakcie smażenia nie pojawiają się utleniające kwasy tłuszczowe, a olej kokosowy punk dymienia ma na tyle wysoki (od 185 do 205), że nie traci swoich cennych właściwości.

Jest lubiany także z powodu neutralnego smaku oraz delikatnego aromatu. Olej kokosowy do smażenia to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się także na kanapki do smarowania, zamiast masła.

Jeśli mamy tłuszcz kokosowy płynny można dodawać go także do sałatek, warzyw gotowanych, deserów czy makaronu i ryżu. Warto go stosować w kuchni, gdyż nie przytyjemy dzięki niemu, a nawet możemy nieco schudnąć.

Wybierzmy olej koksowy, a odchudzanie będzie łatwiejsze, gdyż pobudza on przemianę materii.

Olej kokosowy stosowany w kosmetyce

Olek kokosowy jako kosmetyk sprawdza się również świetnie. Działa nawilżająco na skórę oraz włosy, które przy jego stosowaniu są mocne, miękkie i lśniące.

Można olej na włosy nakładać na przykład w postaci maseczki zawierającej ten tłuszcz, która skutecznie wzmocni cebulki włosów przed wypadaniem oraz zapobiegnie łupieżowi.

Może być również stosowany na skórę olej kokosowy zamiast kremu, a także jako preparat do demakijażu oczu i twarzy, nawet jeśli ma się delikatną skórę.

Dodatkowo ten zbawienny olej jako krem będzie miał właściwości wygładzające zmarszczki, spowalniające starzenie się skóry oraz działające łagodząco przy atopowym zapaleniu skóry.

Świetnie służy także olej do masażu. Najlepszy jest w postaci oliwki, którą można wcierać w wilgotną skórę po prysznicu lub kąpieli. Skóra jest wtedy nawilżona, miękka oraz odpowiednio odżywiona.

Więcej olejków kosmetycznych, w tym oleje kokosowe można zakupić w popularnym sklepie Moja Natura, gdzie sama chętnie robię zakupy przez internet: https://mojanatura.pl/32-oleje-i-olejki-kosmetyczne.

Olej kokosowy w walce z cellulitem i rozstępami

Efekty są widoczne przy regularnym stosowaniu. Należy go wmasowywać w skórkę pomarańczową, czyli miejsce, gdzie namierzymy tłuszcze cellulitowe. Jest to masaż limfatyczny poprawiający krążenie, a zarazem wygląd skóry.

Olej kokosowy należy wmasowywać tak długo, aż całkowicie się wchłonie.

Więcej o olejkach antycellulitowych znajdziesz tutaj: https://bloker-cellulitu.pl/cellulit/olejki/

Olej kokosowy stosowany w medycynie

Z powodu swoich sporych właściwości zdrowotnych kokosowy tłuszcz jest wykorzystywany także w łagodzeniu niektórych schorzeń oraz dolegliwości.

Są to te związane z przeziębieniem, osteoporozą, cukrzycą. Ponadto nadaje się do usuwania pasożytów z organizmu lub innych drobnoustrojów.

Przyjmowany regularnie działa wspomagająco przy problemach z układem pokarmowym.

Bardzo istotnie jest również w oleju kokosowym zastosowanie profilaktyczne szczególnie przy miażdżycy, chorobach serca czy nowotworach. Niesamowite jest również jego działanie w postaci ochrony przez szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Spożywajmy więc olej kokosowy, a zdrowie będzie nam dopisywać.

Olej kokosowy – tłuszcz dla zdrowia i urody prosto z Tajlandii
5 (100%) 1 vote

Opinie 1

1 komentarz - Olej kokosowy – tłuszcz dla zdrowia i urody prosto z Tajlandii

  1. Anja napisał(a):

    Olej kokosowy polecam szczególnie do nawilżania włosów. Żadna odżywka kupiona w drogerii nie zapewni takich efektów. 🙂 Ciekawy wpis, oby więcej takich. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *