Szklarnia całoroczna – dlaczego warto ją wybrać?

kasia
napisany przez Kasia
szklarnia strzałka

Szklarnia całoroczna to propozycja dla osób, które przez cały rok chcą cieszyć się smakiem domowych warzyw i ziół – niezależnie od temperatury na zewnątrz. W naszym kraju, z uwagi na klimat, uprawa na otwartej przestrzeni jest ograniczona do kilku miesięcy w roku, a i wówczas nie ma pewności co do obfitych zbiorów z powodu zmiennych warunków pogodowych. Alternatywą jest szklarnia całoroczna, która pozwala wydłużyć okres wegetacji roślin, co sprawia, że w praktyce nawet wiosenne przymrozki nie szkodzą sadzonkom.

Szklarnia całoroczna – idealna na każdą porę roku!

Szklarnia całoroczna to alternatywa dla ogrzewanych szklarni, które, co prawda, pozwalają na nieprzerwaną uprawę warzyw i ziół, ale generują wysokie rachunki za utrzymanie ciepła i nie każdy może sobie pozwolić na ich zakup.

By zaoszczędzić, można zdecydować się na szklarnię całoroczną, która pozwala na wysiew do gruntu już w pierwszych miesiącach roku i znaczne przyśpieszenie plonów. Można w niej też hodować odmiany warzyw, które są odporne na niskie temperatury i zmienne warunki atmosferyczne, w tym silne wiatry czy burze.

Szklarnia Dacznaja Trioszka

Szklarnia Trioszka z poliwęglanu – przykład szklarni całorocznej producenta VOLYA

Od pewnego czasu zimy w Polsce nie są tak mroźne i długie jak kilkadziesiąt lat temu, co pozwala szybciej zasiać warzywa, kiełki i zioła. Jeśli do tego posiadamy szklarnię całoroczną, to nawet wiosenne przymrozki nie będą straszne i nie zaszkodzą uprawie.

Całoroczne szklarnie z poliwęglanu – zalety

Poliwęglan jest dobrym materiałem, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności. W przypadku, kiedy szklarnia nie jest ogrzewana, poliwęglan zapewnia dobre warunki izolacyjne nawet podczas wiosennych przymrozków. Dzięki temu już wczesną wiosną można sadzić i siać np. niektóre odmiany warzyw i zioła. Idealnie nadają się do tego: cebula, jarmuż, czosnek, por itp. Także wówczas, kiedy zima jest dość łagodna, można zdecydować się na hodowanie w przydomowej szklarni np. rzodkiewki lub pietruszki, co zapewnia świeże i aromatyczne zbiory.

W szklarni poliwęglanowej można też wydzielić swojego rodzaju przedsionek, co sprawdza się w okresie wiosennych przymrozków i w zimie. Dzięki temu tuż po otwarciu drzwi zimne powietrze nie przenika do środka, co mogłoby mieć niekorzystny wpływ na rośliny.

Szklarnia całoroczna to alternatywa dla drogich w utrzymaniu ocieplanych szklarni. Jeśli budżet nas ogranicza, ale chcielibyśmy mieć w zimie własne warzywa i zioła, to warto wybrać wysokiej jakości szklarnię z poliwęglanu, która jest odporna na zmienne warunki pogodowe i idealna dla każdego miłośnika ogrodnictwa.

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *