Zdrowe słodycze – mit czy prawda?

Przekąski to forma miłego spędzania czasu w ciągu dnia i między posiłkami. Przekąski towarzyszą nam w czasie wolnym – przy spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi, przy oglądaniu telewizji, czytaniu. Po przekąski sięgamy, gdy jesteśmy radośni i bardzo czymś zmartwieni.
I nie było w tym nic złego dla zdrowia naszego organizmu, gdyby nie rodzaj i jakość tych przekąsek. Najczęściej są to słodycze niezdrowe, czyli cukierki, ciastka bądź białe czekolady, chipsy, batony, słodkie wafelki itp.
Niestety większość z tych słodyczy zawiera dużą ilość niezdrowego i uzależniającego białego cukru, tłuszcze utwardzone oraz sztuczne barwniki i konserwanty, co niczym dobrym nie wróży dla zdrowia naszego i naszych dzieci.
Wręcz przeciwnie – jest bardzo często przyczyną chorób układu krążenia i powoduje zwiększenie ryzyka miażdżycy. Czy są więc jakieś zdrowe słodycze, których jedzenie nie będzie niebezpieczne dla naszego organizmu?
Jak mądrze wybierać słodycze?
Ze słodyczy ciężko jest zrezygnować całkowicie. Trudne to jest nie tylko dla dzieci, ale nawet dla, świadomych zagrożenia jakie niesie cukier, dorosłych.
Niezdrowe słodycze zalewają także nasz rynek spożywczy, dlatego bardzo trzeba uważać na to, co kupuje się w sklepie – zwracać uwagę na skład produktów. Przede wszystkim na zawartość białego cukru w słodyczach, obecności w nich tłuszczy zwierzęcych oraz utwardzonego tłuszczu roślinnego.
Słodycze zawierające wszystkie powyższe składniki nie będą nam dostarczały praktycznie żadnych składników odżywczych, a jedynie puste kalorie. Takie produkty należą do kategorii najbardziej niezdrowych słodyczy.
Jeśli już musimy zdecydować się na „tradycyjne” słodycze, najlepiej wybrać czekoladę i to taką o największej zawartości kakao (czyli 70, 85% lub więcej), a także inne zdrowe słodycze czekoladowe.
Czekolada posiada dużo magnezu, potasu, żelaza i cynku, a szczególnie czekolada gorzka (mleczna ma jedynie 30-70% kakao).
Taka gorzka czekolada należy do kategorii najmniej niezdrowych słodyczy. Ponadto często zawiera także inne cenne składniki, tj. orzechy, bakalie, suszone owoce. Takie zdrowe słodycze z orzechami zawierają mniej cukru a więcej kakao, które to właśnie jest źródłem cennych wartości odżywczych razem z orzechami i bakaliami.
Zamienniki niezdrowych słodyczy – czy takie istnieją?
Zdrowe „słodycze” bez cukru to przede wszystkim suszone owoce, czyli jabłka, truskawki, morele, banany, wiśnie czy śliwki. Są smaczne, słodkie, dostarczają wiele witamin i składników odżywczych.
Te zdrowe odpowiedniki słodyczy dostarczają nam także wiele przyjemności z jedzenia przekąsek, są lekkie i nie zajmują dużo miejsca – można je więc zabrać ze sobą wszędzie – do pracy, do kina, na spacer itp.
Oprócz suszonych owoców w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością można kupić zdrowe lizaki, drażetki owocowe i miętowe, zawierające zamiast białego cukru – cukier brzozowy, zwany ksylitolem, który jest zdrowszy od białego cukru z powodu mniejszej wartości kalorycznej (aż o 40%) oraz niższego indeksu glikemicznego (IG=8).
Ksylitol wpływa na lepszą mineralizację kości, działa bakteriobójczo oraz pozytywnie wpływa na jelita. Inne zdrowe niskokaloryczne słodycze powinny zawierać stewię, która jest o 200-300 razy słodsza od cukru białego i z tego względu używa się jej dużo mniej do produkcji słodyczy bądź słodzenia napojów.
Zdrowe słodycze na diecie powinny zawierać miód – kolejny wspaniały zamiennik cukru, o którego właściwościach prozdrowotnych na pewno nikogo nie trzeba przekonywać.
Posiada on składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Zdrowe niskokaloryczne słodycze to także takie, które zawierają melasę (trzcinową i buraczaną) pozyskiwaną w czasie produkcji cukru.
Jest to produkt uboczny zawierający tylko 40-50% sacharozy. Chociaż jest odpadem produkcyjnym, jest dużo cenniejszy, niż sam cukier, gdyż posiada takie składniki odżywcze, jak magnez, żelazo, wapń, potas, miedź, cynk, witaminy z grupy B oraz fosfor.
Wyprodukowane z niej zdrowe słodycze dla przedszkolaka na pewno będą świetną alternatywną formą dla słodyczy „tradycyjnych”. Wśród zamienników cukru można znaleźć także zdrowe słodycze z daktyli, czyli z syropu daktylowego, który jak same owoce zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, karoteny, wapń, fosfor i żelazo.
Aby wykonać natomiast zdrowe słodycze domowej roboty z daktyli można 100 g tych owoców zalać 200 ml gorącej wody, a po trzech godzinach aż puszczą soki, całość zmiksować. Następnie przetrzeć przez sitko i syrop gotowy.
Innym słodkim, a jednocześnie zdrowym syropem jest syrop klonowy pochodzący z Kanady. Ma on działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne – zawiera również wiele składników mineralnych i witamin.
Dwa ostatnie zamienniki cukru pozyskiwane są w procesach chemicznych: erytrytol w procesie fermentacji glicerolu, natomiast tagatoza w wyniku przemian chemicznych cukru mlecznego. Oba produkty dostarczają dużo mniej kalorii, niż biały cukier.
Jakie produkty należy wybierać?
Zdrowe zamienniki słodyczy to także wypieki, które nie zawierają białego cukru, mąki pszennej czy utwardzonego tłuszczu. Dobrym przykładem mogą być muffinki z mąki orkiszowej czy andruty nie zawierające cukru i tłuszczu oraz chrupki kukurydziane i wafle ryżowe.
Ponadto świetnie smakują również ciasteczka orkiszowe, grunchy z pełnych ziaren zbóż, np. z płatków owsianych, orkiszowych, żytnich czy jęczmiennych.
Smażone chipsy ziemniaczane można zastąpić równie chrupiącymi cripsami z jabłek, marchewek, buraków czy truskawek.
Zamiast nich można podjadać również różnego gatunku orzechy (włoskie, ziemne, pistacje, nerkowca, laskowe itp.) oraz słonecznik i pestki z dyni.
Chcąc nieco ubogacić smak takiej przekąski można na przykład obłuskane ziarna słonecznika lub płatki migdałowe uprażyć na patelni – lekko przyrumienione będą miały zupełnie inny smak, a jednocześnie nadal zachowają wiele cennych składników odżywczych, np.:
- garść migdałów dostarcza dzienne zapotrzebowanie na magnez oraz witaminę B2,
- suszone morele (10 sztuk) to 75% zapotrzebowanie na witaminę C na dzień dla osoby dorosłej oraz 100% na witaminę A,
Ziarna słonecznika na malej miseczce wystarczą jako dzienna dawka kwasu foliowego, magnezu, witaminy B1 oraz E.
Ze znanych i łatwych do zdobycia na rynku bezpośrednich zamienników cukru warto wymienić ksylitol nazywany także cukrem brzozowym, ale tu należy szukać tego produkowanego w Finlandii, a nie w Chinach, bo ten chiński ksylitol produkowany jest z kukurydzy, a nie z drewna brzozowego.
Erytrytol o najniższym indeksie glikemicznym i bardzo wysoko oceniany przez specjalistów dietetyków. W przeciwieństwie do ksylitolu nie ma konieczności przyzwyczajania organizmu do jego spożywania i nie wywołuje ewentualnych rozwolnień w przypadku zbyt dużego jednorazowego spożycia.
Erytrol, czyli naturalny słodzik możesz zakupić w sklepie ze zdrową żywnością ekologiczną:
https://mojanatura.pl/glowna/2455-erytrytol-naturalny-slodzik-1000g-trzy-ziarna-0000008066.html
Według badań nie podnosi niemal w ogóle poziomu cukru we krwi i mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.