Co jeść latem, aby być dobrze nawodnionym?

kasia
napisany przez Kasia
warzywa owoce

Kiedy za oknem żar leje się z nieba, to automatycznie zmniejsza się apetyt na niektóre potrawy. Większość osób szuka wtedy pomysłów na lekkie i chłodniejsze dania. Trzeba przy tym pamiętać, aby dostarczać organizmowi nie tylko odpowiednie składniki odżywcze, ale również większe ilości wody. Zobaczmy więc, co jeść latem, aby nie dopuścić do odwodnienia.

Letnie posiłki dobrze skomponowane

W miesiącach letnich zaleca się zmianę menu. Lepiej zrezygnować z ciężkostrawnych, tłustych i bardzo kalorycznych potraw na rzecz delikatnych posiłków, w których dominują świeże warzywa i owoce sezonowe. Nie ma sensu torturować się zawiesistymi sosami, po których łatwo poczuć przemęczenie i ociężałość. Warto też pamiętać, że wysoka temperatura sprzyja rozwojowi bakterii szczególnie w przypadku mięs, ciast z kremem czy sałatek z majonezem.

Dlatego w codziennej diecie powinny dominować pyszne warzywa, a mięso i ryby stanowić jedynie dodatek do nich. Ze względu na upały dobrze też przesunąć gorące posiłki na wieczór, a w ciągu dnia jeść więcej produktów surowych lub lekko podgotowanych i przestudzonych.

Sezon na warzywa i owoce

W czerwcu, lipcu i sierpniu stragany na ryneczkach czy w warzywniakach uginają się pod ciężarem różnokolorowych owoców i warzyw – naprawdę warto skorzystać z tych darów natury. Chyba każdy czuje różnicę w smaku i aromacie pomiędzy truskawkami prosto z pola, a tymi, jakie pojawiają się w okresie zimowym. Dotyczy to również innych owoców. Dobrze wzbogacić codzienne menu o bogate w witaminę C i antyoksydanty wiśnie, porzeczki czy jeżyny. Nie należy również zapominać o przepysznych morelach, czereśniach albo malinach.

Owoce dostarczają wiele niezbędnych składników odżywczych i są lekkostrawne, ale jednocześnie zawierają sporo cukru. Dlatego podczas upałów niezbyt dobrym pomysłem będzie żywienie się przede wszystkim owocami. Wystarczy zresztą spojrzeć na obowiązującą obecnie piramidę żywieniową, aby zrozumieć, jaki składnik powinien dominować na co dzień. Podstawę stanowi aktywność fizyczna, ale w kwestii żywienia nie ma żadnych wątpliwości, że najważniejsze są warzywa, a lato to przecież idealny czas na jedzenie świeżych warzyw.

Kiedy tylko minie sezon na szparagi i botwinkę, to zaczyna się pojawiać przepyszna fasolka szparagowa, młoda kapusta, szpinak, bób czy jarmuż. Menu zawsze można jeszcze wzbogacić młodymi ziemniaczkami z koperkiem, a później aż żal byłoby nie skorzystać z aromatycznych pomidorów, ogórków, papryki, cukinii czy bakłażanów. Im więcej różnych warzyw w daniach, tym większe szanse na dostarczenie odpowiednich ilości witamin i mikroelementów. Osoby, które mają  skłonność do tycia na pewno też ucieszy fakt, że warzywa charakteryzują się niską kalorycznością i można ich zjeść więcej bez narażenia się na dodatkowe kilogramy. Doskonałym pomysłem na urozmaicenie menu okazują się też świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe.

Solidne nawadnianie

Owoce i warzywa zawierają dużo wody, jednak nie można poprzestać na samych sokach z nich przygotowanych. Organizm człowieka potrzebuje również zwykłej wody, a w okresie letnim to zapotrzebowanie jeszcze bardziej wzrasta. Woda ma działanie oczyszczające, ale nie tylko – pełni również funkcję swoistego termoregulatora. Ponadto właśnie w wodzie rozpuszczają się produkty przemiany materii, co uruchamia procesy trawienne. Nie ma też przypadku w tym, że picie zbyt małych ilości wody skutkuje przesuszoną skórą. Podczas upałów należy systematycznie nawadniać organizm i konieczne minimum wynosi osiem szklanek wody. Co więcej, należy unikać szybkiego picia dużych ilości wody, ale pić wodę małymi łyczkami praktycznie przez cały dzień. Właśnie w ten sposób najefektywniej można się nawodnić.

Co jeść latem, kiedy nie ma pomysłu albo czasu?

Coraz więcej ludzi narzeka obecnie na brak czasu, aby przygotować dobrze zbilansowane dania. Gotowanie wymaga zastanowienia się, kupienia odpowiednich produktów oraz wykonania posiłku. Na szczęście można sobie poradzić w inny sposób. W ostatnim czasie furorę robi dieta pudełkowa, czyli inaczej catering dietetyczny. Zasada jest dość prosta – wystarczy znaleźć firmę zajmującą się cateringiem dietetycznym i wybrać zestaw odpowiadający indywidualnym potrzebom. Może to być dieta o określonej wartości kalorycznej i oparta na klasycznych wytycznych, której podstawę stanowią pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym również sezonowe owoce i warzywa. Jednak dieta pudełkowa oznacza ponadto możliwość zamówienia zestawu posiłków na cały dzień zgodnie z zaleceniami diety paleo, bezglutenowej, wegetariańskiej, bezlaktozowej czy dla osób szczególnie aktywnych.

To wyjątkowo ciekawe rozwiązanie dla tych najbardziej  zapracowanych ludzi, którzy nie chcą rezygnować ze zdrowego żywienia, ale także dla takich, którzy mają kłopot ze skomponowaniem dań dostarczających wszelkich niezbędnych witamin, mikroelementów czy substancji odżywczych. Do wyboru są zawsze różne opcje składające się z trzech, czterech albo z pięciu posiłków. Godne podkreślenia jest to, że catering dietetyczny oznacza racjonalne żywienie, w którym na pewno nie zabraknie świeżych warzyw i owoców.

Opinie 1

1 komentarz - Co jeść latem, aby być dobrze nawodnionym?

  1. Solidne nawadnianie to bardzo ważna sprawa. Szczególnie w obliczu upałów, które nie odpuszczają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *