Czy odpowiednie żywienie może poprawić dietę?

kasia
napisany przez Kasia
Czy odpowiednie żywienie może poprawić dietę?

Codzienne dbanie o cerę, aplikowanie dużej ilości różnych kosmetyków oraz mycie specjalnymi środkami ma za zadanie utrzymać skórę w jak najlepszej kondycji. Jednak często mimo starań wyskakują na niej niedoskonałości, pękają naczynka lub pojawiają się przebarwienia. W takim przypadku należy przyjrzeć się swojej diecie, gdyż odpowiednia może znacznie poprawić stan cery i przywrócić jej świetność.

Co wpływa na zły stan cery?

Cała gama szkodliwych czynników wpływa na jakość cery. Codzienne obciążenia jak praca w klimatyzowanych pomieszczeniach, życie w stresie i pędzie, palenie papierosów, intensywne opalanie się, brak snu, a także długie noszenie ciężkiego makijażu sprawiają, że skóra wymaga intensywnej regeneracji, oczyszczenia i odżywienia.

Aby jej stan nie pogorszył się mimo negatywnego wpływu zewnętrznego, należy stosować nie tylko kosmetyki, ale również wspomagać cerę od środka. Zrównoważenie odpowiedniej pielęgnacji i zdrowego odżywiania sprawi, że twarz będzie wyglądać bardzo dobrze nawet bez makijażu.

Co jeść, aby mieć piękną cerę?

Odpowiednie odżywianie wspomaga pielęgnację skóry i poprawia jej stan. Aby mieć piękną cerę należy jeść produkty bogate m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim przyśpiesza się  regeneracja, zwiększa odporność na czynniki zewnętrzne, zmniejszają zaczerwienienia, obrzęki, podrażnienia, a także działają właściwości przeciwzapalne.

Dodatkowo kwasy wpływają na zapobieganie zachorowaniu na nowotwór skóry.  Najlepszym ich źródłem są ryby morskie (łosoś, sardynki, makrele, śledzie), oleje roślinne (rzepakowy, lniany, sojowy), orzechy i żółtka jaj.

Antyoksydanty i witaminy na poprawę skóry

Przeciwutleniacze są kolejną kategorią, którą należy jeść, aby mieć piękną cerę. Osłabiają one działanie uszkodzonych cząsteczek nazywanych wolnymi rodnikami, powodujących mutacje rakowe oraz niszczenie włókien kolagenowych i elastyny. Wpływają także na pojawianie się zmarszczek i utratę elastyczności. Antyoksydanty należy dostarczać w produktach takich jak goździki, tymianek, rozmaryn, cynamon, jeżyny, jagody, aronie, żurawina, maliny, jagody goji i acai, kakao, karczochy, fasola, jabłka, czereśnie, śliwki, wiśnie, pomidory, orzechy pekan i arbuzy.

Drugą grupą są witaminy, które wpływają na utrzymanie jędrnej gładkiej skóry, pełnej blasku, na zlikwidowanie cieni pod oczami, łojotoku, pękających naczynek. Mają także wpływ na zmniejszenie trądziku i ziemistości cery. Najlepszym sposobem na dostarczanie witamin jest jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, zwracając uwagę, aby jak najwięcej z nich przyjmować na surowo.

Brak cukru oraz uzupełnianie makro i mikroelementów

Makro i mikro elementy wpływające na elastyczność, gładkość, miękkość, odpowiedni kolor, zmniejszenie trądziku oraz lepsze gojenie się ran, a także na poprawę suchej, łuszczącej się skóry oraz pękające naczynka są niezbędnym elementem zdrowego wyglądu cery. Do swojej diety warto w takim przypadku dołączyć owoce morza, kiełki, orzechy, tofu, otręby, bataty, produkty pełnoziarniste, wątróbkę i awokado.

Ostatnim elementem wpływającym na poprawę jakości skóry jest brak spożywania w dużych ilościach cukru. Dzięki temu nie tylko poprawi się skóra, ale również zdrowie, gdyż spore ilości wpływają na rozregulowanie gospodarki hormonalnej, pojawianie się trądziku oraz stanów zapalnych.

Więcej podobnych artykułów na stronie PrimaLife.pl

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *