Jak przygotować prawdziwe sushi w domu?

kasia
napisany przez Kasia
Jak przygotować prawdziwe sushi w domu?

Sushi to danie, które kojarzy się głównie z wyprawami do restauracji. Okazuje się jednak, że jego przygotowanie jest na tyle proste, że możemy pokusić się o „rolowanie” sushi w domowych zaciszu. To wspaniała okazja, aby nie tylko nauczyć się czegoś zupełnie nowego, ale także w ciekawy i oryginalny sposób spędzić czas ze swoją drugą połówką, dziećmi czy przyjaciółmi. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomocą w spełnieniu marzenia o domowym sushi!

Co trzeba mieć, aby przygotować sushi w domu?

Sushi jest tradycyjną, japońską potrawą, którą kochają ludzie na całym świecie. W Polsce możemy ją zjeść w restauracji, zamówić catering sushi do domu, a także kupić gotowy zestaw w supermarkecie. Miłośnicy tego dania, którzy chętnie gotują i na co dzień raczej stawiają raczej na domową kuchnię, prędzej czy później, zaczynają zastanawiać się nad samodzielnym przygotowaniem sushi. Nic trudnego! Możemy zapisać się na specjalny kurs, obejrzeć praktyczne tutoriale dostępne w sieci lub poczytać poradniki. Wszystkie te metody pokażą, w jaki sposób prawidłowo robi się sushi oraz przeprowadzą nas krok po kroku przez poszczególne etapy jego przygotowywania.

W pierwszej kolejności, zanim przystąpimy do zwijania pierwszej rolki, musimy zaopatrzyć się w dwa praktyczne akcesoria – ostry nóż oraz specjalną matę do zwijania. Następnie musimy wybrać odpowiednie składniki, na bazie których powstanie nasze domowe sushi – ryż, ryby, owoce morza, warzywa i oczywiście dodatki – marynowany imbir, wasabi i sos sojowy (te poleca się kupić gotowe – są dostępne w supermarketach i sklepach z egzotycznymi dodatkami). Poszukując idealnych dodatków należy sięgać po wysokiej jakości składniki, koniecznie świeże.

[obraz_1]

Właściwie przygotowany ryż kwintesencją udanego sushi

Podstawą sushi jest ryż. Nie wystarczy jednak sięgnąć po pierwszy lepszy ryż i ugotować go w sposób podany na opakowaniu. Przygotowany w taki sposób ryż najpewniej sprawi, że nasze rolki będą się rozpadały, nie będą także miały tego charakterystycznego smaku, za który tak cenimy dania serwowane przez restaurację czy catering sushi. Najlepszym wyborem będzie specjalny ryż przeznaczony do sushi, który znajdziemy w niektórych sklepach.

Ryż przed ugotowaniem, należy odpowiednio przygotować – w tym celu dokładnie płuczemy go pod bieżącą wodą kilka razy i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie gotujemy ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Na sam koniec gotowania dodajemy do niego ok. 2-3 łyżek octu ryżowego i dokładnie mieszamy całość.

Do przygotowania rolek potrzebne są także płaty nori. Są to prasowane algi morskie, w które zawiniemy ryż wraz z dodatkami. Nori rozkładamy na macie błyszczącą stroną do dołu, układamy na nich warstwę ryżu, smarujemy cienką warstwą majonezu, serka śmietankowego lub wasabi i układamy wzdłuż paski ryby, owoców morza i warzyw.

Następnie przychodzi pora na najtrudniejszy etap, czyli zwijanie rolki – należy robić to zdecydowanym, pewnym ruchem, wspomagając się matą. Następnie usuwamy matę, a rolkę kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm ostrym nożem. Gotowe – domowe sushi od razu nadaje się do jedzenia!

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *