Jak szybko i bezproblemowo wycisnąć sok z marchwi?
Jeśli nadal nie wiesz, jak przygotować pyszny sok z marchwi w blenderze lub wyciskarce, to czytaj dalej, a dowiesz się jak to zrobić.
Wszystko, czego potrzebujesz, to:
- świeża marchew
- blender lub wyciskarka wolnoobrotowa
Dodatkowo dowiesz się jak wykorzystać pulpę [pozostałość po wyciskaniu przy użyciu wyciskarki.
Spis treści
Korzyści z picia soku marchwiowego
100 g marchwi zawiera:
- 41 kcal
- 0,9 g białka
- 9,5 g węglowodanów
- 4,6 g cukru
- 2,9 g błonnika
- 0,2 g tłuszczu
Marchew jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zwłaszcza duże ilości trzech składników odżywczych:
- beta-karoten (forma witaminy A)
- luteinę
- zeaksantynę
Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi związkami o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają chronić Twój organizm przed wolnymi rodnikami.
Beta-karoten zapewnia ochronę skóry, ponieważ chroni Cię przed promieniowaniem UV.
Oprócz tego zawiera jeszcze duże ilości:
- biotyny – rola w metabolizmie tłuszczów i białek [wpływa na stan Twoich włosów]
- witaminę K1 – ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości
- potas
- witaminę B6 – udział w przekształcaniu pożywienia w energię
Jak wycisnąć sok z marchwi?
Przy użyciu wyciskarki
Najpierw dobrze wyszoruj marchewki z zewnątrz, nie wiadomo co za pozostałości mogą znajdować się na jej skórce. Jeśli używasz organicznej marchwi, możesz zostawić ją nieobraną. Jeśli nie masz do niej przekonania obierz ją ze skórki.
Pokrój marchewki na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej będzie je włożyć do wyciskarki i przyspieszy, to jej pracę. Przygotuj jeden pojemnik na świeżo wyciskany sok, a drugi na pulpę.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o głównych różnicach pomiędzy blenderem, a wyciskarka to sprawdź https://zdrowesokowanie.com/blender-reczny-kielichowy/
Przy użyciu blendera
Będziesz do tego potrzebować szybkoobrotowego blendera [najlepiej kielichowego], aby łatwo rozbić twarde kawałki marchwi na gładką papkę.
Umyj, obierz i pokrój marchewki na mniejsze kawałki, a następnie dodaj około pół szklanki wody do blendera. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję..
Jeśli chcesz możesz przecisnąć sok przez sito, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej klarowny i “jedwabisty”.
Dodatkowe składniki
Aby zmienić smak i dodać dodatkowe składniki odżywcze, możesz poeksperymentować z różnymi dodatkami. Ogórek, seler, cytryny, jabłka, pomarańcze, świetnie uzupełnią marchewkę.
Możesz również dodać zioła i przyprawy: mięta, pietruszka, bazylia, cynamon..
Jak przechowywać wyciśnięty sok?
Najlepiej spożyć go natychmiast, aby uzyskać jak największą ilość składników odżywczych. Im świeższy sok tym bogatsza jest jego konsystencja. W ostateczności możesz przechowywać go w lodówce w hermetycznie zamkniętym pojemniku maksymalnie do dwóch dni.
Jak wykorzystać pozostałość po wyciskaniu?
Nie musisz wyrzucać resztek po wyciskaniu przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Zamiast tego możesz dodać ją:
- do koktajli
- wypieków (babeczki, ciasteczka)
- bulionów
Pulpę możesz również zamrozić na później.