Pieczywo lekkie a odchudzanie: jak wpasować je w zdrową dietę?

kasia
napisany przez Kasia
pieczywo-lekkie

Pieczywo lekkie to wartościowy produkt, który doskonale sprawdza się jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wyrobów piekarniczych. Czy jednak jest odpowiednie dla osób na diecie redukcyjnej? Dość często można przecież usłyszeć, że chcąc schudnąć, trzeba zrezygnować z węglowodanów, a to właśnie ten makroskładnik dominuje we wszelkich odmianach pieczywa. Najwyższy czas rozwiać wszelkie związane z tym wątpliwości.

Osoby chcące zadbać o swoją sylwetkę dość często mogą natrafić na opinie, według których pieczywo nie jest polecane osobom na diecie redukcyjnej. Autorzy takich teorii najczęściej argumentują ten pogląd wysoką zawartością węglowodanów. Jeżeli jednak pytanie na ten temat zada się profesjonalnemu dietetykowi, usłyszy się odpowiedź, że prawidłowo skomponowany jadłospis nie może wykluczać żadnego składnika odżywczego. Węglowodany są potrzebne organizmowi w każdej sytuacji, bo stanowią podstawowe źródło energii zasilającej mięśnie, mózg i wszystkie inne organy wewnętrzne. Specjalista zwróci natomiast uwagę na to, że znacznie większe korzyści dla organizmu przynoszą węglowodany złożone. Wniosek? Na diecie rzeczywiście warto wyeliminować pszenne wyroby piekarnicze, ale ich pełnoziarniste odpowiedniki można spożywać bez obaw. Oznacza to, że nie tylko chleb razowy, ale także sucharki, wafle ryżowe i właśnie pieczywo lekkie są wskazane dla osób walczących z nadwagą.

Pieczywo lekkie – jakie ma właściwości?

Właściwości dietetyczne pieczywa lekkiego wynikają z zawartych w nim składników odżywczych. W takich wyrobach znajdziemy minimalną, niemal pomijalną zawartość cukrów prostych. Stanowczą większość energii dostarczają wraz z węglowodanami złożonymi. Oprócz tego obfitują w błonnik pokarmowy – składnik wspomagający funkcję układu pokarmowego. To wszystko sprawia, że ten naturalny produkt jest wartościowym składnikiem diety dla każdej osoby, której zależy na zdrowym odżywianiu, w tym także dla wszystkich dbających o linię.

Pieczywo lekkie w zdrowym jadłospisie

Z umieszczeniem pieczywa lekkiego w codziennym menu nie ma najmniejszego problemu, bo doskonale sprawdza się jako substytut zwykłego chleba. Oznacza to, że z pomocą tego produktu można przygotować wyśmienite kanapki, ale tak samo dobrze sprawdza się jako dodatek do niektórych dań obiadowych. Może też stanowić zdrową przekąskę między posiłkami, bo poza korzystnymi właściwościami, charakteryzuje się także wyśmienitym smakiem. Pamiętaj jednak, że na rynku dostępne są produkty, które tylko przypominają zdrowe pieczywo chrupkie. Zanim wybierzesz wyrób dla siebie, zwróć uwagę na skład, który powinien być naturalny, pozbawiony zbędnych dodatków. Polecamy pieczywo lekkie Sonko, dostępne pod adresem osheeshop.eu/pieczywo-lekkie

Prawidłowo skomponowana dieta powinna być jednak zróżnicowana, bo każdy, nawet najsmaczniejszy produkt może znudzić się po pewnym czasie. Warto więc urozmaicić swój jadłospis waflami ryżowymi (polecamy produkty Sonko dostępne pod adresem osheeshop.eu/wafle-ryzowe) i sucharkami (wyśmienite suchary znajdziesz na stronie osheeshop.eu/sucharki). Przecież odchudzanie nie musi być równoznaczne z godzeniem się na kulinarną monotonię.

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *