Siła płynąca w źródłach naturalnego magnezu

kasia
napisany przez Kasia
naturalny magnez

Czym jest naturalny magnez? Najlepiej przyswajalny magnez to ten z pożywienia. Kłopoty ze snem, skurcze łydek, chroniczne zmęczenie, spadek odporności, bóle głowy, łamliwość paznokci, wypadanie włosów to skutek niedoboru magnezu.

Przyczyną jest zła dieta, a pozbyć się z organizmu magnezu jest bardzo łatwo. Stres, przemęczenie, picie dużej ilości kawy, alkoholu i herbaty. Powodują ubytki magnezu. Wypłukują go też fosforany zawarte w napojach gazowanych.

Co zawiera magnez – jakie to produkty?

Źródła naturalnego magnezu, czyli w jakich produktach jest magnez:

  1. Czekolada gorzka 40 g to jest 907 mg – to 23% dziennego zapotrzebowania. Nie łudź się że mleczna poprawi koncentrację, pracę mózgu. Tylko i wyłącznie czekolada gorzka o zawartości minimum 75% kakao. Już kilka kostek bogatej w magnez czekolady z 80% kakao może pozwolić przespać noc bez skurczów.
  2. Awokado 1 sztuka 40 mg – 10% dziennego zapotrzebowania. To bogate źródło nie tylko magnezu ale i antyoksydantów. Niekwestionowane wartości odżywcze w tym dużą zawartość białka
  3. Pestki dyni – 3 łyżki 178 mg to 44% dziennego zapotrzebowania. Fantastyczne źródło magnezu, witamin i minerałów.
  4. Kasza gryczana – 1 torebka 221 mg to aż 50% dziennego zapotrzebowania. To potężny zastrzyk witamin z grupy B oraz magnezu. Włączmy ją do jadłospisu.
  5. Banany – 2 sztuki 64 mg to 16% dziennego zapotrzebowania na magnez. Wspomagają pracę układu nerwowego oraz dostarczają mózgowi energii między innymi dzięki zawartość magnezu. Szczególnie po treningu wspomagają regenerację organizmu.
  6.  Woda mineralna, np. Muszynianka – 1,5 l butelka to 50% dziennego zapotrzebowania. Picie wody mineralnej to 1 ze sposobów dostarczania sobie elektrolitów czyli ważnych minerałów najlepiej żeby ona była w szklanych butelkach.

Dzienne zapotrzebowanie na magnez

Zapotrzebowanie dobowe to dla kobiet 320 mg, a dla mężczyzn aż 400 mg.

Wchłanialność i bioretencja magnezu

Bardzo ważna jest wchłanialność magnezu, ale również ważne jest bioretencja, czyli ile go zostanie w organizmie.

Żeby suplementacja była skuteczna ważne jest uwzględnienie takich elementów jak:

  • wysokość dawki
  • czasu stosowania
  • wchłanialność,
  • zawartość dodatkowych składników np. witaminy B 6

Utrata magnezu z żywności podczas robienia posiłków

Obróbka wstępna warzyw i owoców, czyli ich obieranie wydaje nam się, że nie istotne – a jednak ma bardzo duże znaczenie. Powoduje najwyższe straty magnezu, gdyż poprzez obieranie ucieka on nam ze skórką, którą wyrzucamy.

Magnez, aby się wchłonął potrzebuje dobrej pracy układu pokarmowego i witamin. Aby zmniejszyć jego stratę zwracaj uwagę na przygotowanie składników zawierających ten pierwiastek.

Ubytek magnezu do 15-17% powoduje gotowanie, blanszowanie, oraz rozdrabnianie.

Pestki dyni rozdrabniane tracą 90% magnezu.

Jak uzupełnić niedobory magnezu?

Najłatwiej jest uzupełnić magnez z pożywienia czyli dobrą dietą. Jest to naturalne źródło magnezu. Warto pić wodę mineralną w butelkach szklanych zwracając uwagę na skład. Często zawierają one zbyt dużo minerałów.

Najlepiej jest, jeśli woda zawiera 50 mg magnezu.

Można uzupełnić niedobór magnezu suplementami diety. Tu trzeba zwrócić uwagę na formę przyswajalną.

Do nich należą:

  • cytrynian magnezu
  • tanyncjan magnezu
  • chelat magnezu
  • węglan magnezu
  • chlorek magnezu
  • jabłczan magnezu

Dodatkowo powinniśmy zażywać witaminy z grupy B6, bo bez nich magnez się nie wchłonie. Witamina b6 ma także wpływ na jego magazynowanie.

Magnez z potasem to dobrana para

Te pierwiastki wzajemnie wzmacniają się w działaniu. Razem zapewniają regularność skurczów i pobudzają serce do pracy.

Szybciej i sprawniej odbywa się przekazanie impulsów nerwowych do mózgu i nerwów, powoduje to utrzymanie kondycji ruchowej i szybsze poruszanie się.

Potas – dzienne zapotrzebowanie

Potas to bardzo ważny dla naszego zdrowia składnik mineralny. Potrzebujemy go w naprawdę dużych ilościach dostarczanych wraz z codzienną, zdrową dietą.

Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 2000 do nawet 4000 mg. To sporo, jak na mikroelement.

Jakie produkty zawierają potas?

  • Ziemniaki
  • Pomidory
  • Łosoś
  • Buraki
  • Botwina
  • Fasola
  • Arbuz

Dzięki potasowi łatwiej utrzymać nerwy na wodzy. Powoduje on, że układ nerwowy działa odpowiednio.

Tak samo jak przy niskim poziomie magnezu, tak i potasu – może być przyczyną przemęczenia, problemów ze spaniem, skurczów mięśni, migreny i kołatania serca.

Opracowano – sklep internetowy Ekobalans.pl

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *