Smażenie na zdrowie: Wybierając najlepszą oliwę do smażenia
Smażenie jest popularną metodą obróbki termicznej jedzenia, która nadaje potrawom niebywałej kruchości. Aromatyczna, chrupiąca skórka i miękki środek sprawiają, że często decydujemy się na smażenie potraw.
Odpowiednio dobrany olej może zwiększyć zdrowotność przyrządzanych przez nas, smażonych dań. Jaka jest idealna oliwa do smażenia? Podpowiadamy w poniższym artykule.
Spis treści
Na co zwrócić uwagę, wybierając oliwę do smażenia?
Sklep z oliwami może zaskoczyć Cię możliwościami wyboru i nietrudno sięgnąć po olej, który niekoniecznie nadaje się do smażenia. Przeczytaj nasze porady i następnym razem dokonaj świadomego wyboru zakupowego.
Wybierz olej o wysokim punkcie dymienia
Punkt dymienia to temperatura, w której olej zaczyna się dymić i wytwarzać niezdrowe substancje. Wybierając produkt z wysokim parametrem w tej kwestii, masz pewność, że smażenie nawet w wysokich temperaturach nie jest dla Ciebie szkodliwe. Dobrym rozwiązaniem będzie olej rzepakowy, słonecznikowy bądź oliwa z orzechów włoskich. Szeroki asortyment produktów do smażenia posiada sklep z oliwami Vertego.pl.
Oliwa Extra Virgin
Wokół oliwy Extra Virgin krąży wiele mitów wokół tego, czy można na niej smażyć, czy nie. Odpowiadamy, że jak najbardziej tak, ale tylko w niskich bądź średnich temperaturach. Oliwa Extra Virgin w wyniku pierwszego tłoczenia bogata jest w składniki odżywcze, a także ma bardzo naturalny smak.
Przyjrzyj się etykiecie
Oliwa do smażenia powinna być przede wszystkim świeża i bez dodatkowych składników. To właśnie dlatego przed jej zakupem dokładnie przestudiuj etykietę, aby na Twoim stole wylądowało tylko to, co najlepsze.
Używaj oliwy ponownie
Niektóre oleje smakowe i oliwy mogą być droższe, dlatego nie warto każdorazowo pozbywać się ich po jednym smażeniu. Z powodzeniem możesz przygotować na niej ponownie danie w niższej temperaturze bądź wykorzystać jako składnik sałatki.
Próbuj różnych olejów do smażenia
Aktualnie w sklepach dostępnych jest wiele olejów do smażenia, np. olej kokosowy bądź z pestek winogron. Będą się one różnić między sobą intensywnością aromatów i smakiem, dlatego warto próbować kilku opcji, aby wybrać tą, która najbardziej nam odpowiada. Jeśli nie gotowego produktu do wykorzystania w kuchni, odpowiednia dla Ciebie będzie sprawdzona oliwa do smażenia Vertego.
Co zrobić, żeby smażenie było zdrowsze?
Jeśli jesteś fanem smażonego jedzenia, z pewnością szukasz sposobu, co zrobić, aby ograniczyć jego negatywny wpływ na Twojego zdrowie. Stosuj się do poniższych wskazówek i poczuj różnicę.
- Wybieraj oleje o wysokim punkcie dymienia.
- Smaż potrawy umiarkowanie i kontroluj ilość dodawanego oleju.
- Staraj się unikać długiego smażenia potraw i przegrzewania oleju.
- Oprócz smażenia korzystaj również z innych metod przyrządzania jedzenia, np. gotowana na parze, pieczenia bądź grillowania.
- Sięgaj po zdrowie składniki np. warzywa, chude mięso i ryby.
Pamiętaj, że dobór odpowiedniej oliwy do smażenia jest tylko jednym z elementów dbania o swoje zdrowie. Warto stosować różnorodną dietę i nie przesadzać z ilością smażonych potraw.