Szklarnia ogrodowa – sposób na świeże warzywa i owoce przez cały rok

kasia
napisany przez Kasia
Szklarnia ogrodowa - sposób na świeże warzywa i owoce przez cały rok

Warzywa i owoce powinny królować w codziennej diecie. Jednak te kupowane w sklepach zawierają nie tylko cenne witaminy i minerały, ale również szkodliwe związki chemiczne z powodu opryskiwania ich pestycydami. Dlatego warto zdecydować się na zdrowe jedzenie z ogrodowej szklarni.

Samodzielna uprawa warzyw i owoców

Własny ogród to duża zaleta. Można w nim wypocząć w otoczeniu pięknie kwitnących kwiatów czy urządzić przyjęcie, ale na tym nie kończą się walory tego miejsca. Przecież nawet niewielki ogródek przydomowy można wykorzystać pod uprawę warzyw, owoców i ziół. Skomplikowane to nie jest, a daje mnóstwo satysfakcji. Ponadto umożliwia jedzenie świeżych i niepryskanych produktów. Ich smak oraz korzyści odżywcze są nie do przecenienia.

Grządki, tunele, a może własna szklarnia?

Większość osób decyduje się na hodowlę roślin bez żadnych osłon. Takie rozwiązanie uzależnia jednak mocno od warunków atmosferycznych. Zastosowanie tunelu nieco poprawia sytuację, ale również ma swoje ograniczenia, wynikające z wielkości czy trwałości osłony. Dlatego optymalnym sposobem na uprawę okazuje się własna szklarnia ogrodowa z poliwęglanu: https://sklep.arlenteam.pl/szklarnie-z-poliweglanu

Dlaczego poliwęglan a nie szkło?

  • Dłużej trzyma ciepło, nawet 4-6 razy bardziej niż szkło.
  • Mniej podatny na uszkodzenia mechaniczne, w tym gradobicia czy silne, porywiste wiatry.
  • Konstrukcję można rozbudowywać nawet po zakupie zwiększając wymiary.
  • Szklarnię poliwęglanową bez fundamentów można swobodnie przenosić w inne miejsce ogrodu, co jest rekomendowane raz na kilka sezonów.

Bardzo dużą popularnością cieszą się szklarnie poliwęglanowe o 3×6 m (kliknij tutaj).

Warzywa i owoce z własnej szklarni

Solidna szklarnia naprawdę nie jest dużym wydatkiem, szczególnie gdy pomyśli się o jej zaletach. Przede wszystkim to możliwość w pełni kontrolowanej uprawy. Rośliny nie są narażone na zaskakujące przymrozki, długotrwałe opady albo silny wiatr – mają bardzo stabilne warunki, więc wydają dorodne plony. Utrzymanie prawidłowego poziomu temperatury i wilgotności sprawia, że nie ma konieczności stosowania preparatów zabezpieczających przed chorobami grzybowymi. Nie trzeba też martwić się problemem kwaśnego deszczu czy zanieczyszczeń drogowych, ponieważ dach i ściany dobrze chronią całą uprawę.

Jednak największą zaletą okazuje się zdrowe jedzenie z własnej szklarni – świeże, smaczne i bez oprysków chemicznych. Co więcej, można się nim cieszyć niemal przez cały rok, a nie tylko w miesiącach letnich. Oszklona konstrukcja pozwala na hodowanie warzyw i owoców od lutego do końca listopada. Niektóre warzywa nawet w okresie zimowym dadzą plony np. pietruszka, sałaty, szpinak, jarmuż czy rzodkiewka. To również doskonała metoda na uprawę egzotycznych gatunków roślin.

Praktyczna szklarnia

Obfite plony zapewnia odpowiednia lokalizacja szklarni. Należy wybierać miejsce najbardziej nasłonecznione i stabilne. Ważne też, aby nie było podmokłe. Trzeba natomiast zwrócić uwagę na jakość podłoża, które powinno być przystosowane do hodowanych gatunków roślin. Jeżeli zapewni się im rzeczywiście optymalne warunki rozwoju – odpowiednią ziemię, systematyczne podlewanie i zabiegi pielęgnacyjne – to niemal przez cały rok można cieszyć się świeżymi, pysznymi warzywami i owocami z własnej przydomowej szklarni. Można ją wykorzystać nie tylko w ogrodzie, ale także jako namiot na działce.

Opinie 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *